LRF Norrbottens övergripande budskap till konsumenterna är att "Norrbotten blir vad vi äter", och i år med särskilt fokus på att det krävs tio liter mjölk för att få fram ett kilo ost. Vill man stödja det lokala jordbruket räntar det bra att också köpa osten från Norrmejerier, och inte bara dryckesmjölk och fil.

– Vi ordnade en första "bonde i butik" nu i juni på Coop Forum Örnäset i Luleå, och det kändes välbehövligt när Norrmejerier veckan innan meddelat att de sänker avräkningspriset med 20 öre. Till hösten planerar vi för fler insatser i butiker där man möter konsumenterna direkt, men också en del i sociala medier, berättar Maria Lindström, verksamhetsutvecklare vid LRF Norrbotten.

Hur många liter mjölk går det åt för att göra ett kilo ost? Yang An, 12, och Sonya Imami, 13, Luleå, klurar på tipsfrågorna.

"De flesta är positiva"

Utanför butiken, som "inkastare", hade LRF ställt upp en ko i plast i full storlek, som väckte viss munterhet. Inne i butiken fick konsumenterna provsmaka ostar från Norrmejerier, svara på tipsfrågor med koppling till det lokala jordbruket, och prata med personal från LRF och bonden Nina Olovsson, Skomanskälen, Piteå.

 Maria Lindström, LRF Norrbotten (t v) och Nina Olovsson, bonde från Skomanskälen, Piteå.

– Det är jätteroligt att träffa konsumenter! De flesta är ju positiva, och tycker det är tragiskt att det inte går att betala vettiga priser till bönderna. Jag tror nog att det ger en del att upplysa folk på det här sättet. För många var det en aha-upplevelse att det går så mycket mjölk till att göra ost, och det här med antibiotikaanvändningen hade många inte koll på alls, säger Nina Olovsson.

– Jag skiter i priserna, utan jag köper ekologiskt och lokalt. Jag vill ha kvar omgivningen kring mig och då måste den lokala ekonomin fungera, säger Björn Nilsson, Luleå, här tillsammans med Maria Lindström, LRF Norrbotten.

"Jätteviktigt handla superlokalt!

En som har koll däremot är Björn Nilsson, Luleå, som handlade i butiken.
– Redan 1986 när jag besökte Spanien slogs jag över hur antibiotika såldes hejvilt över disk till folk, medan vi i Sverige behövde recept för att få det. Vi vanligt folk kan inte så mycket om jordbruk, men det här med överförskrivningen av antibiotika till djuren har jag förstått, sade han.
Björn Nilsson köper ekologiskt och lokalt i den mån det finns.
– Jag vill ha den här omgivningen kring mig, då måste ekonomin fungera. Det är jätteviktigt att vi handlar superlokalt!