"Tillsammans får vi landet att växa" är namnet på kampanjen som sker i olika kommuner runt om i Sverige denna vecka, och som fokuserar på vad det gröna näringslivet har att erbjuda samhället. Förtroendevalda och andra medlemmar inom LRF kommer att ordna möten, uppvaktningar, gårdsbesök etc där politiker och tjänstemän från kommunerna är huvudmålgrupp.

Viktiga beslut tas på kommunnivå

– Många av de beslut som berör våra medlemmar fattas på kommunal nivå. Det handlar t ex om plan- och byggärenden, miljötillsyn och inte minst offentlig upphandling. Det är viktigt att förklara konsekvenserna för våra näringar av olika beslut, och att berätta om vad vi bidrar med i form av t ex sysselsättning i kommunen, säger Herbert Nyman, LRF Norrbotten ordförande.
Han kommer själv att medverka vid en träff på Skatauddens lantbruk, Älvsbyn, fredagen den 30 september,  då tjänstemän och politiker från kommunen besöker gården. Bl a står en diskussion om offentlig upphandling av lokala livsmedel på programmet.

Rundtur i Kalix

Även i Kalix bjuder LRF ut politiker på landsbygden. Här är en bussresa planerad då flertalet verksamheter inom det gröna näringslivet kommer att presenteras. Resan sker på fredagen den 30 september, och verksamheter i närområdet som lyfts är äggproduktion, mjölk- och köttproduktion, grönsaksodling, tillverkning av getost, löjfiske och skogen.

Piteå

I Piteå sker aktiviteten också på fredagen den 30 september, kl 11.00. Förtroendevalda från LRF lokalt har en träff på kommunhuset med Piteå kommuns näringslivschef David Sundström med flera.