Under en vecka pågick febril aktivitet ute i kommunerna i Sverige, med syftet att lyfta det gröna näringslivet.  I Norrbotten ordnade LRFs kommungrupper träffar med kommunpolitiker och tjänstemän, eller möten med konsumenter och samarbetspartners. En av aktiviteterna skedde i Kalix, där kommungruppen arrangerat en resa ut till landsbygdens företag, bl a  nystartade Salles hönseri i Björknäs.  Det är  Salar Rasoul, som kom till Sverige från Kurdistan för 12 år sedan, som står bakom satsningen med en anläggning med 13 000 höns. 

Jaana Alamäki Enström berättade om sin och sin man Knuts getgård med tillhörande osttillverkning.

Med på resan till såväl fiskeföretag till grönsaksodling och getfarm följde det tillträdande kommunalrådet Tommy Nilsson, som också intervjuades i Sveriges Radio Norrbotten.
- Vi behöver lokalproducerad mat för att klara försörjningen i framtiden, om det skulle bli kris i världen. Vi vet ju att säkerpolitiska läget har förändrats, sade han till radion. 

Fler aktiviteter

Men det pågick flera andra möten under veckan. I Älvsbyn bjöds politiker och tjänstemän från kommunen ut på Skatauddens lantgård, som har mjölk- och köttproduktion. I Haparanda besökte kommunalrådet Peter Waara, kommunchefen Lena Ek och tillväxtchefen Peter Juntti Pesula lantbruk, som bl a odlar rybs, och Carin Kerttus mjölkföretag. Man pratade lokal mat, men också vägar och framtiden för jordbruket. 


Peter Waara,Carin Kerttu, Lena Ek och Peter Juntti.

Marknad

I Piteå deltog LRF på en "tjejkväll" i stan, då affärer höll extra öppet, och LRF hade ordnat en marknad med produkter från landsbygdens företag. Kommungruppen i Piteå hade även ett möte på kommunhuset med tjänstemän. 
I Pajala träffades LRF och Studieförbundet Vuxenskolan för att diskutera skogsägares behov av utbildning.