I jultider njuter vi av god mat, och den självklara medelpunkten på bordet är julskinkan. På senare år har vi börjat köpa mer svenskt griskött, och importen har bromsats en del. Detta beror säkert på debatten om den höga antibiotikaanvändningen i andra EU-länder, en överanvändning som leder till spridning av multiresistenta bakterier.

Grisar smittar människor i Danmark

Den här hösten har det visats TV-program om antibiotikaanvändningen inom grisuppfödningen i Danmark, där grisar numera smittar människor med en ny typ av multiresistent bakterie. Mycket tyder på att den uppkommit som ett resultat av den höga antibiotikaanvändningen. Vi har även sett TV-bilder om smågrisar, som fått sina svansar kuperade och transporterats från Danmark till "grishotell" i Polen. Där skall de födas upp, slaktas och styckas så billigt som möjligt.

Denna antibiotikakrävande hantering fortsätter, samtidigt som antibiotikaresistensen i Europa ökar. Läget är allvarligt enligt en rapport från europeiska myndigheten ECDC, som arbetar med sjukdomskontroll.

Sverige ger minst antibiotika inom EU

Sveriges djurproducenter använder minst mängd antibiotika i hela EU, och så har det varit under många år. I Sverige arbetar bönderna förebyggande med djurhälsa och hygien för att hålla ner användningen av antibiotika. Svenska grisar har större utrymmen än grisar andra länder, de har tillgång till strö för sysselsättning och de får behålla sina svansar.

Fråga om ursprung!

Alla vill nog gynna en sund djurhållning, där medicin används till sjuka djur och inte sjuka system. Vi vill nog alla också hålla emot spridningen av multiresistenta bakterier, så att vi själva kan få ett verksamt antibiotika den dagen vi behöver det. Den allra enklaste och mest självklara saken att göra är att våga fråga om matens ursprung. Titta efter märkningen "Från Sverige", och välj helst det lokala alternativet, då det förstås gynnar vår egen region bäst i form av arbetstillfällen och en levande landsbygd.

Ät lokalt och svenskt med gott samvete!

Ställ krav på dina politiker om att handla lokalt och svenskt till skolor och äldreboenden. Välj bort den restaurang som inte håller måttet, och uppmana din handlare att lyfta fram det lokala i butikshyllorna.

Men framför allt: ät mat som producerats i Norrbotten och i Sverige med gott samvete!

Herbert Nyman
Ordförande LRF Norrbotten