Projektet är sprunget ur Norrbottens regionala livsmedelsstrategi, Nära Mat. Vad ska du göra?

– Det är två delar i projektet, det ena går ut på att skapa mötesplatser för matproducenter och inköpare i varje kommun, samt arrangera olika workshops i samband med dessa. Den andra delen handlar om att förmedla kunskap om hållbar mat till konsumenter och personal i livsmedelsbutiker. Det kan vara via studiecirklar, besök på gårdar, bönder i butik etc.

Vad har du gjort innan?
– Jag har precis tagit kandidatexamen från Umeå Universitet i gastronomi med inriktning mot kreativ matlagning. Min c-uppsats, som jag skrev med två kollegor, fick namnet ”Samarbetet mellan restauranger i Umeå Stad och livsmedels- och råvaruproducenter i Umeå region”. En slutsats är att samarbetet är extremt skört, då det bygger på personliga kontakter.

Sedan flyttade jag hem till Älvsbyn, där jag tänkte starta ett eget företag med lokalt och regionalt som fokus. Men så dök det här jobbet upp!

Hur känns det hittills?
– Fruktansvärt kul! Det är ju drömmen att få arbeta med lokala producenter i mitt hemlän.

Läs mer om EU:s fond.