Kursdagarna, som hölls den 29 och 30 augusti på Grans naturbruksgymnasium, Öjebyn, Piteå, samlade totalt 17 deltagare, från både Norrbotten och Västerbotten. Allra längst hade Roma Wilma, Åbrånets Limousin, åkt, hela 26 mil enkel väg från Hörnsjö, Nordmaling.

– Det var absolut värt resan, en kanonduktig föreläsare. Jag fick bekräftat hur viktigt det är att hela tiden uppdatera sin affärsplan, saker kan ju ändras över tid. Det är lätt att man bara jobbar på för jobbandets skull, säger Roma Wilma (bilden nedan, foto: Joanna Porankiewicz Asplund)

Viktigt se vad som går bra i företaget

Hon och maken Kent Lundström har en diko-besättning av rasen Limousin, och säljer styckdetaljer, men även förädlade produkter från eget kött. Verksamheten har sedan utvecklats till att inrymma även gårdsbutik och restaurang.
– När man har flera verksamheter blir det än viktigare att stanna upp och titta på vad som verkligen går bra i företaget. Det kan ju vara så att man ska dra ned på något och satsa mer på annat. Det är jätteviktigt att ha bra samarbeten med andra företag i närheten, för ibland är det klokare att köpa in tjänster än att göra allt själv. Man får heller inte glömma omvärldsanalysen, att hela tiden följa med i utvecklingen, säger Roma Wilma.

Olika profiler på deltagarna

Det var Darryl Finnell, Framfot, författare till affärsmannaskap, förhandlingsteknik och försäljning i LRF Företagarakademi som var kursledare. På kursen fick deltagarna konkreta råd om hur väcka intresse för sina produkter och hur man kan påverka sin marknad. Dessutom hur göra för att få att få bättre betalt, och hur lyckas med exponering och försäljning med mera.

Darryl Finell.

– Vi var en grupp med olika bakgrunder, men det kändes som alla fick ut det de ville ändå, för grundtankarna gäller ju alla slags företagsamhet, menar Roma Wilma.
Åbrånets Limousin har just gjort bokslut, och nästa steg blir nu att nagelfara det med hjälp av affärsrådgivare på LRF Konsult.

Nära Mat

Håkan Stenmark, företagsutvecklare vid LRF Norrbotten, berättar att kursen erbjöds som en förberedelse inför Matmötet den 5 oktober i Luleå, där livsmedelsproducenter och köpare samlas.
– Kul att intresset för kursen blev så stort. Vi är lite svältfödda på sådana här aktiviteter i vårt område. Sedan tror jag också att den regionala livsmedelsstrategin i Norrbotten, Nära Mat, bäddat för suget att lära sig mer, det finns ett uppdämt behov, säger han.
Kursen Lönsamma affärer arrangerades av LRF med stöd från EUs landsbygdsprogram, och erbjuds på flera orter runt om i landet, liksom olika regionala matmöten dit säljare och köpare bjus in.