LRF Norrbotten utlyste i år för första gången tävlingen Årets hållbara julbord, och bjöd in restauranger och konferens- och turismanläggningar som traditionellt serverar julbord i länet. Tävlingen ryms inom det EU-finansierade projektet Mer Nära Mat, där man bl a vill öka kunskapen och medvetenheten om den hållbara maten hos allmänheten. Åtta företag anmälde sitt intresse.

Svårt att välja vinnare

– Alla deltagare hade något som stack ut, så det var svårt för juryn att utse en vinnare. Men Stormyrbergets Lantgård tog hem det till slut. Av deras 56 rätter är 51 hemlagade, och företaget har bra tänk kring det hållbara, också i form av återanvändande och ekologiskt, säger Daniel Strandlund, marknadskommunikatör vid LRF Norrbotten.
Företaget handlar mycket till restaurangen, som dukar och ljusstakar på second hand, och återanvänder t ex ljusstumpar i marschaller etc.

Jordbruk och besöksmål

Stormyrbergets Lantgård var från början ett traditionellt jordbruk, men har utvecklats till ett besöksmål, med konferens- och boendeanläggning och egen restaurang, men med fortsatt jordbruk på gården som är KRAV-certifierad. Här produceras t ex grönsaker, ägg, lamm-, nöt- och griskött och företaget drivs av Maria Hanno och sambon Rikard Risberg, med hjälp av Marias föräldrar.

Maria Hanno. Foto: Johanna Elenius

Funderar på att bygga ut

Vad gäller julborden har antalet gäster ökat för varje gång. När de startade för tre år sedan hade de 100 gäster, medan man i år passerade 400.
– Det vi fått positiv feedback på är framför allt att maten är hemlagad, lokal och god. Och förstås den hemtrevliga miljön. Våra gäster uppskattar också att det finns det som för många är nya rätter, som rökt lammhjärta och gravat fårkött till exempel, berättar Maria Hanno.
Nu funderar de och räknar på nästa steg – att bygga ut kök och restaurangdel, då lokalerna är för små för att svara upp mot det stora intresset. En annan tanke är att utöka grönsaksodlingen.

Hulkoffgården får hedersomnämnande

Juryn för Årets hållbara julbord 2017 har bestått av Daniel Strandlund, marknadskommunikatör, LRF Norrbotten, med bakgrund inom gastronomi, Pelle Johansson, matkommunikatör vid Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten samt Jenny Bucht, samordnare för den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat.
Juryn gav också ett hedersomnämnande, till Hulkoffgården i Tornedalen, för sitt jobb med att minska svinn genom bordsservering i tapasstil.

Övriga deltagare, som alla hade intressanta tankar och specialiteter var:

  • Kaptensgården, Gammelstads kyrkby, Luleå, med det egengjorda sillbordet som 2017 består av 28 olika sorters sill.
  • Jockfall Turism och Konferens, Överkalix, med fokus på lokala viltprodukter som björnkorv och älg.
  • Sikfors Konferens och Fritidsby, med sitt nära samarbete med den lokala Handlar´n
  • Jössgården, Sjulsmark, som vill dela med sig av historien bakom gården och julen.
  • Hotell Åkerlund i Jokkmokk, som månar om skogens skafferi runt knuten.
  • Helmers i Alvik och Kafé Fägnan, som drivs av Systrarna Söta, som samarbetar med lokala fiskare.

Läs mer om EUs fond.