Det är KRAV som delar ut priset till ”Årets omläggare” i samband med Ekogalan  som hölls den 25 januari i Stockholm. Hit reste paret Lundbäck och Göransdotter, båda 26 år.
– Roligt att vi blivit nominerade! säger Lowa.

Kommer från Småland

Hon och Victor är båda uppvuxna i Småland. Lowa är strax klar veterinär och Victor är lantmästare. För tre år sedan övertog Victor en släktgård i Påläng, med 36 mjölkkor. I samma veva uppstod tycke mellan de tu. Nu har Lowa också flyttat till Påläng och ska på sikt bli delägare i företaget.

På släktgården blev ladugården snart för liten för de större visionerna, och därför köptes en närliggande fastighet, 1,5 kilometer bort, där ladugården stått tom i tio år. Där har paret nu renoverat och byggt klart för 90 mjölkkor, och i november flyttades de hittills 57 korna dit. På släktgården ska i framtiden de avvanda kvigorna bo till dess det är dags att kalva.

Ser många fördelar i norra Sverige

De brukar cirka 200 hektar åkermark, allt är grovfoder. Paret valde att ställa om till ekologiskt för att öka intäkterna och för att det är en utmaning. Den första KRAV-mjölken från lantbruket levererades i slutet av november 2017. De ser många fördelar med att vara mjölkföretagare i Norrbotten, jämfört med i södra Sverige.
– Markpriserna är betydligt mer överkomliga här och det finns god tillgång på åkermark. Gräset växer förträffligt bra och kor tycker inte om värme. Dessutom är människor i omgivningen tacksamma för att vi håller markerna öppna. Det kanske behövs en smålänning för att inse allt detta, säger Victor.

Hoppas på vändning

Men fakta är trots allt att både antalet gårdar och mjölkinvägningen minskat i länet.
– Jag hoppas verkligen att det vänder snart. Jag har träffat många unga drivna människor i Norrbotten så det finns definitivt potential. Men jag har också mött gnäll, och det är farligt om man lyssnar på sånt, för då börjar man snart tro på det, säger Lowa.
På lantbruket finns även tre Hereford-kor som är början på en avelsbesättning. Det är en stor utmaning med det växande företaget som i maj ska vara i full produktion. 

– Det blir såklart ett annat företag då vi ska ha 80 kor i mjölkgrop jämfört med 40 uppbundna, dubbelt så många kalvar och kvigor, dubbelt så mycket foder, gödsel osv, säger Lowa.

Uppdatering 31 januari 2018:

Paret Lowa Göransdotter och Victor Lundbäck vann inte priset som Årets omläggare, utan det gick istället till Havor Gård, KRAV-certifierad grisproduktion, Gotland. Läs mer om alla vinnare på Ekogalan här.