Makarna startade företaget 2014 med 12 mjölkande getter. Sedan dess har verksamheten vuxit rejält och består i dag av 37 getter, gethus, mejeri samt butik i Bondersbyn alldeles intill Kalixälven strax nordväst om Kalix. Makarna jobbar heltid i företaget och har även en anställd på halvtid. Kalix ost producerar i dag ett tiotal sorters ostar. De levereras till butiker och restauranger i länet, samt säljs på marknader.

Bakgrund inom andra branscher

Det är många timmars arbete som ligger bakom företaget, som Jaana Alamäki Enström och Knut Enström byggt upp själva från grunden utan lån. Det var inte självklart för paret att satsa på ett getföretag. Båda har en bakgrund inom andra branscher: Knut Enström har bland annat drivit byggföretag och kört timmerbil och Jaana Alamäki Enström har bland annat arbetat som studie- och yrkesvägledare samt barnskötare.

"Getter är nyfikna och roliga"

När de efter några år tillsammans i Haparanda flyttade till Knuts hemgård i Bondersbyn blommade en gammal dröm hos Jaana upp.
– Jag kände väldigt starkt att jag ville göra något av gården. Och jag har alltid tyckt om getter. De är nyfikna och roliga, de passar mitt kynne. Under min barndom följde jag alltid med min mormor i ladugården och skötte om hennes kor. Så det här med att ta hand om djur och mjölka var inget nytt för mig, säger hon.

Har prisats förut

Prispengarna på 10 000 kronor är en värdefull uppmuntran, enligt paret:
– Det är lätt att bara borra ner sig i arbete. Så kanske kan vi satsa pengarna på att vara lediga med hela familjen, vi får se, säger de.
Det är inte första gången makarna Alamäki Enström får en utmärkelse. 2016 fick de brons i SM i mathantverk för sin grill- och stekost.

Juryns motivering:

”Nu vill också vi belöna Jaana och Knut som tagit klivet in i en för dem helt ny bransch. Vi behöver fler sådana initiativ om vi ska uppnå målet om en ökad lokal matproduktion i den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat.

De har också djärvt valt att satsa på en ovanlig produktionsgren i Norrbotten, och tack vare sin vilja till förkovran fått fram attraktiva produkter som säljer på marknaden. Detta visar att det finns plats för nya idéer på landsbygden i länet.

Kalix ost i Bondersbyn har en fantastiskt vacker placering i landskapet med älven som livgivande ådra. Besökare ger bygden liv och får ta del av både lokala livsmedel och naturupplevelsen i sig. Kalix ost är en tillgång inte bara för besökarna, utan också som reklampelare för de gröna näringarna.”