Herbert Nyman, 65, slutar alltså som ordförande efter två år på posten, men han har suttit i regionstyrelsen som ledamot sedan 2002. Han har dessutom varit ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse, och under tio år ordförande för Norrmejerier.
– Med ålderns rätt är det dags att lämna över till yngre förmågor och jag känner mig trygg med den kompetens och det engagemang som finns i den styrelse som nu tar över. Men jag är mycket tacksam över det förtroende som getts mig under dessa år, säger Herbert Nyman.

Sett en ny attityd

Han har engagerat sig i LRF sedan 1984 och menar att mycket hänt de senaste fem åren, t ex en ändrad attityd från politikerna.
– De börjar inse orättvisorna bönderna utsatts för från samhället, t ex att vi måste följa vissa regler i Sverige men att det offentliga upphandlar importmat som producerats på i Sverige förbjudna sätt. Men också ett uppvaknade kring beredskap och matförsörjning i Sverige.
Nyman brinner för att öka livsmedelsproduktionen i Norrbotten, och har jobbat intensivt med Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat.
– Norrbottens bönder levererar bra mat men vi måste både öka produktionen och bredda utbudet av lokal mat i länet för att möta den efterfrågan som nu finns.

Jenny föreslagen att ta över

Jenny Karlsson, 46, i dag vice ordförande i regionstyrelsen föreslås ta över ordförandeposten. Hon bedriver handelsträdgård samt är skogsägare. Victor Lundbäck, 26, mjölkbonde i Påläng, är föreslagen som ny ledamot. Övriga i styrelsen är Hulda Wirsén, Överkalix, Lars Eriksson, Hundsjö samt Rolf Hjärtberg, Lovikka.

Mer om regionstämman

  • Hålls den 12 mars i Kalix Folkets hus
  • Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister och Sven Erik Hammar, vice ordförande i LRFs riksförbundsstyrelse, gästar stämman.
  • Tolv motioner ska behandlas. Regionstyrelsen föreslår att en av dessa; att LRF ska arbeta för ett nationellt system för handel med utsläppsrätter, skickas vidare till riksförbundsstämman.
  • Utmärkelser som Årets gröna företag, Årets aktivitetspris och silvernålar delas ut.

Läs ALLT om stämman