Mötesplatserna som hållits i snart sagt varje kommun för samman aktörer inom livsmedelskedjan– och skapar möjligheter för nya affärer och samarbeten.
– På varje möte har vi lokala eldsjälar som kan inspirera, berättar Daniel Strandlund, marknadskommunikatör, LRF Norrbotten.

Vill gott

En av mötesplatserna hölls på Villgot – vars namn är en ordlek – då restaurangen vill gott. De serverar i så hög utsträckning det är möjligt mat med lokalt ursprung, och märker ut i menyn procentandelen lokal råvara för varje rätt.
– Gästerna ska äta gott, må gott och göra gott. Vi tror att de känner sig lite stolta när de vet att de bidrar till närområdets utveckling, som lokala arbetstillfällen och mindre miljöpåverkan, säger Anders Viljeros, som driver företaget med hustrun Linda.

I menyn anges hur stor andel av varje rätt som innehåller lokal råvara.

Ska starta gårdsbutik

Restaurangen huserar i det gamla bryggeriet i Luleå, med rustik inredning och uteplats i söderläge mot älven. Ägarna startade för cirka ett år sedan och har goda förhoppningar om att konceptet ska bli framgångsrikt. Redan efter fyra månader hamnade de på plats fyra i White Guide i Norrbottens län, och mycket pekar också på att restaurangen kommer att gå bra ekonomiskt.
– Vi ska också starta en gårdsbutik inne i lokalerna där vi erbjuder lokala producenter att ställa dit sina produkter. Vi kommer inte att ta någon avans för det, utan ser det som att butiken bidrar till att stärka vårt varumärke, berättar Anders Viljeros. De erbjuder även en scen i restaurangen dit lokala producenter får komma och prata om sin vara.

Köttbonde känner sina kunder väl

På mötet i Luleå deltog också bland andra Kjell Nilsson, Selets Bruksgård, som har ekologiskt naturbeteskött, som säljs via en ICA-butik samt i lådor till privatkunder. Kjell Nilsson känner sina kunder väl; de är belästa, beresta och miljöintresserade.
– Sedan äter folk också med ögonen. De åker förbi våra hagar och tycker det är fint med betande djur och öppna landskap, berättar han.

Kjell Nilsson, Selets Bruksgård.

Kollo för barn på bondgård

Även projektet Rutt 616, som omfattar bygden längs väg 616 mellan västra Gäddvik i Luleå kommun och Rödberget i Boden kommun, presenterade sig. Längs den natursköna sträckan är tanken att få fler turismentreprenörer och matproducenter att starta upp, och redan har en hel del verksamheter kommit igång. Bondgården Bälinge som satsar på kollo för barn på somrarna och självhushållningskurser är ett exempel.
På mötet deltog även Marcus Hedman, som driver företaget Åive. Affärsidén är att sälja vatten på flaska som hämtas från en naturkälla i Gällivare. Kunder är främst restauranger, caféer, konferensanläggningar och bensinstationer.

Läs mer om EUs fond.