Det var på fredagsmorgonen som larmet kom om att taket på ladugårdsbyggnaden rasat av snötyngden. Lars Eriksson, vice ordförande i LRF Norrbotten, var tillsammans med andra LRF-företrädare på plats för att stötta och hjälpa till.

– Som tur är har bara en fjärdedel av taket rasat och mjölkanläggningen är intakt. Man har fått ut en tio-tolv djur som ses till av veterinärer, men cirka 40 ligger tyvärr kvar under rasmassorna, förmodligen är många döda, berättar han på förmiddagen.

Under dagen skottades den intakta delen av taket med hjälp av helikopter för att säkra upp.

"Svårt ha full beredskap"

Han berättar att ägarna skottat taket två-tre gånger, men att det ändå inte räckt.

–Det är svårt att ha full beredskap och det är ett problem att anläggningarna blir större och större, och samtidigt ett allt mer extremt väder, säger han.

"Se över taken nu"

LRF Norrbotten uppmanar alla djurägare att omedelbart prioritera att se över taken nu.

–Det är bättre att kolla en gång för mycket, och att också ha en beredskapsplan klar. Det verkar nu som att man inte behöver flytta några djur, men det är annars det stora problemet när sådant här händer, att få tak över huvudet till korna och så att de kan mjölkas, säger Jenny Karlsson.

–Det här det värsta man kan råka ut för som djurägare. Bara att se förödelsen och ta sig in utan att riskera sitt eget liv. Det är en jättekomplicerad sak när det är djur inblandade, det är inte som att taket på en möbelaffär rasat in, säger Jenny Karlsson.

Det här är ett av flera takras på ladugårdar som inträffat i norra Sverige. Bland annat rasade taket på en ligghall in på en gård i Backträsk, mellan Sjulsmark och Älvsbyn, i februari.