Utmärkelsen är egentligen en nominering till den nationella titeln Årets nötköttsföretag, som utses av Sveriges nötköttsproducenter och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och offentliggörs senare i höst.

– Kul och inspirerande, säger Per Nordgren som driver gården, där även frun Maria och tre söner bor.

Bygger nytt

Isi Nordgrens (som betyder ungefär "hos Nordgrens" på bondmål) har drivits av Per sedan 2001. Han startade med 20 stutar och har i dag cirka 135 tjurar. Nu har företaget påbörjat bygget av ett nytt stall för 80 tjurar, som ska stå klart vid årsskiftet. Efter nybyggnationen kommer gården totalt ha 200 djur.
Köttet säljs till Norrbottensgården, under varumärket Gårdskött, märkt med Isi Nordgrens, men gården säljer även en hel del köttlådor till privatpersoner.
– Det finns nog ingen gräns för hur mycket man kan sälja till privatpersoner, utan det är mer att jag inte hinner med, säger Per Nordgren.

Blir fördyringar i år

Jordbruket har liksom andra drabbats av torkan under sommaren, och Per Nordgren räknar med betydligt större kostnader för foder i år.
– Jag inser att det kommer att bli kärvare ekonomiskt. Det gäller att försöka förhandla med såväl leverantörer som slakteriet. Man hoppas ju att konsumenterna ska ha förståelse för att matpriserna kan stiga ett sådant här år, säger Per Nordgren.

LRF Norrbottens ordförande Jenny Karlsson uppvaktar Per Nordgren på gården i Sundom.

Håller landskapet öppet

Isi Nordgrens odlar 100 hektar vall och 25 hektar spannmål. Stora delar av odlingsmarkerna ligger i själva byn Sundom, där Per numera är den enda verksamme bonden som håller landskapet öppet. Detta, och att Per Nordgren hela tiden satt upp mål som han uppnått, är de tunga skälen bakom LRF Norrbottens utmärkelse.

Arbetar systematiskt

Per har identifierat tre särskilt viktiga utvecklingsområden för att nå goda resultat: friska och välmående djur, åtgången av insatsvaror (särskilt diesel, kraftfoder, strö och handelsgödsel) samt god arbetsmiljö. Genom att systematiskt arbeta med ständiga förbättringar har gården i dag en bra lönsamhet, når både sina egna och samhällets kvalitetsförväntningar, och har det ekonomiska utrymmet att ha en anställd.