Det är andra året i rad som LRF Norrbotten ordnar tävlingen Årets hållbara julbord, som ryms inom det EU-finansierade projektet Mer Nära Mat. Ett av syftena med projektet är att öka kunskapen och medvetenheten om den hållbara maten hos allmänheten.

Agerar ständigt hållbart

I fjol var det Stormyrbergets Lantgård, Piteå, som hade det mest hållbara julbordet, och i år går priset alltså till Sikfors Konferens & Fritidsby, i konkurrens med tolv andra tävlande.
– När vi skickade in vårt bidrag trodde jag väl aldrig att vi skulle vinna, då vi är en ganska liten anläggning. Men vi har trots allt cirka 1 000 julbordsgäster varje år, och jobbar med hållbarhetstänkande hela tiden, säger Åsa Nilsson, verksamhetsansvarig på Sikfors Konferens & Fritidsby.
Faktum är att i byn är man så van att tänka hållbarhet och lokal samverkan att det blivit en självklarhet.
– Vi har nog inte bara tänkt på att kommunicera det, säger Åsa Nilsson.

En stor mängd av produkterna på julbordet är lokala. Foto: Stefan Larsson

Närproducerad mat

På julbordet är allt  nötkött gjorda på närproducerad råvara eller, köpta redan förädlade av lokala företag. Råvara köps från Böle Potatis & kött, och de rökta produkterna är från Nyhlens & Hugosson, Piteortens Chark, Petterssons Chark samt Polarica.

All potatis kommer från Rolfs Bär från Sikfors – 500 meter från växtplatsen. Grönsaker och frukt är från Olofssons Frukt & Grönsaker i Boden, och all fisk från Nymans Fiske i Piteå. Sikfors Konferens & Fritidsby gör många sorters egen sill, gravar laxen och kokar egen blodkorv, för att nämna något.
Företaget köper skinkan från Alviksgrisen, men griljerar den själv. I köket finns en egen konditor som bakar och tillverkar nästan allt på efterrättsbordet.

Sikfors Konferens & Fritidsby har årligen cirka 1 000 gäster som äter julbord. Foto: Stefan Larsson

Samordnar transporter

Transporterna samordnas med Handlarn', bygdens lokala matvaruaffär, där Sikfors Konferens & Fritidsby är en viktig samarbetspartner för att affären ska finnas kvar. Vinnarna är också noga med att besöka leverantörerna, "så vi vet att djuren haft det bra".
Men även utöver julbordet verkar företaget för hållbarhet och cirkulär ekonomi i bygden. De lagar dagligen 67 portioner mat till barn och personal i friskolan I Ur och Skur Forsen, dit det är tre-fyra minuters transport. Restaurangen får rapporterat varje dag hur många portioner som ska lagas, så svinnet blir litet. Byborna äger tillsammans fastigheterna som skolan och Handlarn' huserar i.

Lite svinn

Sikfors Konferens & Fritidsby har även lunchverksamhet för anställda och entreprenörer i bygden, liksom förbeställda middagar och konferensgäster.
– Själva råvaran kan bli dyrare om man köper lokalt. Men genom att vi är en liten effektiv personalstyrka behöver vi inte hyra in personal för att ta hand om t ex resterna efter putsat kött för att göra köttfärs direkt. Vi har väldigt litet svinn och då går det ihop, säger Åsa Nilsson.

Åsa Stenvall är verksamhetsansvarig på Sikfors Konferens & Fritidsby.

Ägs av Stenvalls Trä

I företaget finns åtta anställda, och man omsätter 6,5 miljoner kronor. Sikfors Konferens & Fritidsby ägs av Stenvalls Trä, och köptes i första hand för att kunna erbjuda anställda lunchrestaurang och affärspartners mat och logi. Det finns 80 campingtomter, 10 stugor och 14 hotellrum. De ordnar också olika typer av event, t ex midsommarfirande.
– Vi har investerat mycket de senaste åren, och det behöver renoveras ytterligare i några år. Sedan ska det börja vara klart, berättar Åsa Nilsson.

Motivering

I juryn för Årets hållbara julbord 2018 ingår Daniel Strandlund, marknadskommunikatör LRF Norrbotten, Pelle Johansson, matkonsulent, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten samt Jenny Bucht, projektsamordnare Nära Mat, Norrbottens regionala livsmedelsstrategi.

Motiveringen lyder:

"Företaget bakom Årets Hållbara Julbord visar ett stort engagemang, inte bara i tillredandet av maten. Vinnaren köper också en stor mängd råvaror som av lokala producenter, samarbetar med bygdens lokala matvaruaffär för att samordna transporter och investerar sin tid i att träffa leverantörer för att få bättre inblick i var maten kommer ifrån. På så sätt blir det enkelt att berätta historien om det lokalproducerade till gästerna.

Ett riktigt landsbygdsföretag med bra val av lokala leverantörer, bra mat och ett cirkulärt tänkande för att hela byn ska leva – Sikfors, Konferens & Fritidsbys julbord utses till Årets Hållbara Julbord 2018."

Övriga tävlande

Restaurang Ajtté
Kallkällan
Camp Ripan
Gröndals matupplevelser
Jössgården
Kaptensgården
Restaurang Tage
Restaurang Viljan
Sörbyn Turism & Konferens
Villgot lokal & mat
Jokkfall
Kukkolaforsen Turist & Konferens