LRF Norrbotten har vartannat år på senare tid gjort undersökningar hos restaurangerna i länet, för att mäta andelen lokal råvara som används.

– Det har stadigt ökat, men det finns definitivt en hel del kvar att göra. Nu när mycket handlar om klimat och hållbarhet, och konsumenterna signalerar att de sätter värde på det, är det läge för restaurangerna att ta större kliv framåt, menar Håkan Stenmark, projektledare vid LRF Norrbotten.

Restaurangmiljö

På seminariet kommer även betydelsen av själva restaurangmiljön att diskuteras.
– Framtidens konsumenter vill ha matupplevelser, och söker sig gärna till spännande och intressant utformade restauranger, säger Håkan Stenmark.

Kända föreläsare

LRF ordnar nu ett stort seminarium med namnkunniga föreläsare som till exempel Kaj Török, informations- och hållbarhetschef, MAX Burgers, Johan Eriksson, Kiosken pizza och vin i Piteå och Frida Ronge, stjärnkock, gastronomisk ledare och författare.
Under dagen finns också ett utställartorg där lokala matleverantörer medverkar. Här kommer det finnas tillverkare av rybsolja, ost- och charkprodukter med mera.

Seminariet utförs inom ramen för projektet Mer Nära Mat, som bl a finansieras via EUs landsbygdsprogram.