- Det stora intresset återspeglar trenden av att allt fler konsumenter bryr sig om matens ursprung, och att den ska produceras hållbart. I Norrbotten kan vi med stolthet visa upp många goda och spännande exempel, berättar Håkan Stenmark, projektledare vid LRF Norrbotten.

Se film från den första resan i klippet ovan.

Resorna gick till:

AlterHedens Rabarberi, saft, sylt med mera, allt eget producerat och förädlat. Företaget har också smarta småskaliga energilösningar.

Frigiva Gård, stabil mjölkproducent, självförsörjande av el och värme, har även biogas.

Jössgården, väldesignad restaurang/gårdsbutik i genuin lantbruksmiljö med smådjur på gården.

Klöverbergsgården, stor äggproducent, med lång historia.

Bondgården Bälinge, ny form av besöksgård, som visar hur allt går till.

Salles hönseri, ny äggproducent som har visioner för ytterligare utveckling.

Kalix Sylt, syltproducent som expanderar.

Kukkolaforsen Turist & Konferens, i grunden en mjölkgård som utvecklats till en av Tornedalens största turistattraktion, med sikhåvning, Bastuakademi, stugor och hotell etc.

Pesula Lantbruk/Elmers gårdsbutik, mjölkproduktion, men även odling av rybs och senap. Rybsen gör man matolja av, men använder den även för att driva torkanläggning av spannmål samt som foder åt djuren. Man tillverkar också egen senap och säljer bl a i butiken på gården.

Hulkoffgården, köttproduktion, grönsaker, restaurang och boende samt driver Butiken på landet.