Till mässan, med temat Jorden i centrum, kom totalt den 21–22 augusti uppemot uppskattningsvis 800 besökare. De fick se bland annat maskiner i drift på fälten på mässområdet, ta del av ny teknik bland såväl maskinutställare som andra med anknytning till jordbruket. LRF Norrbotten och LRF Västerbotten hade en stor monter som bemannades av både personal och förtroendevalda.
– Den här mässan är viktig framför allt som en mötesplats för bönder i norra Sverige. Det är bra att få träffa kollegor, försäljare och ta del av nyheter, allt under lite roligare former, säger Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande.

Mikaela Rosengren, Sjulnäs, provar lyckan i en av LRF Ungdomen Norrbottens tävlingar på mässan. Erik Johansson, Lillkorsträsk, tar tid.

Ungdomar ordnade tävling

LRFs monter var välbesökt, mycket tack vare LRF Ungdomen Norrbottens ”bondekamp” i tre grenar.
– Vi vill visa att LRF Ungdomen finns, att vi har aktiva unga bönder i norra Sverige. Det är roligt att vi har en sådan här mässa för hela norra Sverige, att vi också räknas, menade Johannes Nyman och Linnea Åström i styrelsen. I montern informerade LRF om medlemskapet, och ett kommande projekt om solel samt bjöd på fika.

Grop lockade många

På mässan fanns en rad populära andra aktiviteter som ”gropen” där olika jordlager analyserades och diskuterades, visning av drönare, försöksodlingar av spannmål, grönsaker, bär och blommor, och även mindre handredskap för trädgård.
Mässan arrangeras av projektet Gröna näringar, med målet att bygga upp ett grönt kluster i Öjebyn, och finansieras av Region Norrbotten och Piteå kommun. I styrgruppen finns bland andra LRF Norrbotten, som företräds av Herbert Nyman.

Bra mottagande från maskinutställare

– Vi har fem år på oss att etablera mässan. Glädjande nog har vi fått väldigt god respons från maskinhandlarna som vill se ett långsiktigt samarbete. Vi ser också möjligheter att få hit fler utställare, säger Herbert Nyman.

Bo Wiberg, som varit huvudansvarig för båda mässorna, är trots att man velat ha ett högre besöksantal, nöjd.

– Med den energi man får av det här fina mottagandet längtar man redan till nästa år. Vi har ju inte så många yrkesverksamma bönder kvar, men har å andra sidan organisationer och en del av allmänheten som borde vara intresserade att komma. Men vi kommer inte att släppa att detta ska vara en fackmässa, säger Bo Wiberg.


Visning och fördjupning av olika sorters spannmål var en aktiviteterna på mässan. Här pratar Per-Magnus Johansson, VD och ägare av Fodercentralen.