Jordbruket i Ale har drivits i generationer och är Nils-Olof Rehmans hemgård. Vid 25 års ålder tog han över, och då fanns ett 30-tal mjölkkor. Sedan dess har verksamheten utökats till att i dag ha 45 kor, och en mjölkrobot. På gården finns även 90 kvigor och stutar. Odlingen består av spannmål, vall och rybs.
Utmärkelsen de får är en nominering till det nationella priset Årets nötsköttsföretag som delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter. Årets kategori är företag som säljer det egna nötköttet direkt till konsument via t ex lådor, gårdsbutik eller restaurang. De ska också marknadsföra svensk nötköttsproduktion. 

God djuromsorg
LRF Norrbotten menar att Blomfeltsgården är en värdig kandidat. Driften präglas av omtanke om djuren, resurseffektivitet, och bygger på ett ekologiskt kretslopp. 2014 började företaget sälja sitt kött färskt och packat i lådor direkt till konsumenter, som får beställa via företagets hemsida. Djuren kommer enbart från den egna gården som fötts och levt hela sina liv på gården, med utevistelse och bete minst fyra månader per år.
– Vi slaktar kontinuerligt under året på Norrbottensgården. Köttet kommer sedan tillbaka hit styckat och klart. Ungefär hälften av kunderna vill ha hemleverans, och hälften kommer till gården och hämtar, berättar Nils-Olof Rehnman.

Nils-Olof Rehnman

Först med KRAV-mjölk
Liselotte och Nils-Olof var pionjärer i Norrbotten med att ställa om till ekologiskt 2001 och 2006 blev de först i länet med att producera KRAV-mjölk till Norrmejerier. Blomfeltsgården har alltid arbetat för ett innovativt, modernare och resurseffektivare lantbruk. För två år sedan installerades 220 kvm solcellspaneler på två olika tak.
– Det är inget som betalar av sig själv på en gång men det en bra och långsiktig investering, säger Nils-Olof.

Tar emot studiebesök
LRF Norrbotten menar också att Blomfeltsgården gör ett bra arbete i att visa upp jordbruket för allmänheten. Nils-Olof och Liselotte tar emot studiebesök från bland annat skolor. Tack vare bra lönsamhet har gården också kunnat anställa en person.
– Jag fick ett förhållandevis bra pris när jag köpte, genom att det är en generationsgård. Det är tuffare för de som ska låna till allt, eftersom jordbruket är kapitalintensivt. Sedan gäller det att vara duktig på allt man gör, som att ta hand om djuren och odla, men även att sköta ekonomin så att man kan hålla nere utgifterna och få bra inkomster. Köttlådorna är ett tillskott, men det är ändå mjölken vi lever huvudsakligen på, avslutar Nils-Olof Rehnman.