Förra veckan hade den nya styrelsen för LRF Ungdomen i Norrbotten utbildning. Klara Jolanki, Granån, som även är ny i styrelsen, valdes då in som ny ordförande i styrelsen efter att Beatrice Ramnerö avsagt sig omval.

Klara arbetar just nu på sin morbrors mjölkgård i Kvarnudden utanför Kalix. Där hon som djurskötare sköter kalvar, ungdjur samt vid behov mjölkkorna och hon gläds åt den nya rollen som ordförande.

– Jag ser fram emot allt som detta år har att erbjuda i erfarenhet, kunskap samt inspiration och jag ser fram emot att jobba samt påverka för framtiden tillsammans med styrelsen, medlemmarna och resten av LRF Ungdomen, säger Klara.

Klara ser fram emot att arbeta med frågor som berör generationsskiften och hållbarhet.

Hon brinner extra mycket för frågor som berör generationsskifte och hållbarhet och vill lyfta och synliggöra landsbygden och de gröna näringarna. Djur och djurskydd är något som också ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag är väldigt stolt över det djurskydd vi har här i Sverige och vill arbeta för att konsumenter och allmänhet ska se hur långt vi redan kommit i Sverige och hur bra djurhållning vi har. Utöver det vill jag lära mig mer om hur man kan utveckla djurhållningen på ett hållbart sätt, berättar Klara.

Mor och dotter i toppen för LRF Norrbotten
Klara är inte den första i familjen som har en betydande roll för LRF Norrbotten. Hennes mamma Jenny Karlsson sitter som ordförande i LRF Norrbottens regionstyrelse sedan fyra år tillbaka.

Klara med sin mamma Jenny Karlsson som är regionordförande för LRF Norrbotten.

I framtiden vill Klara utbilda sig till veterinär då hon älskar att arbeta med djur och drömmen är att vidareutbilda sig inom områden som rör hästvården. Högst upp på listan står kiropraktor och massör.

Att vara medlem i LRF gör skillnad
På utbildningskvällen utsågs även Henrik Ölund, Svensbyn, till vice ordförande. Henrik som också är ny i styrelsen arbetar som skogsmaskinist på Gunnar Wikberg Skogsentreprenad AB.

Henrik Ölund, Svensbyn utsågs till vice ordförande.

– Det känns jättespännande att få prova på den här rollen och jag ser fram emot att tillsammans med resten av styrelsen och LRF Ungdomen arbeta med frågor som ägarbyten och generationsskiften. Att vara medlem i LRF gör skillnad, säger Henrik.

Klara instämmer i Henriks ord om hur viktig LRF är för både landsbygden, de gröna näringarna och allmänheten.
– Värderar man landsbygden har LRF otroligt mycket att erbjuda. Här jobbar vi för att säkerställa och utveckla en framtid för landsbygden och alla som tar del av den, säger Klara.

LRF Ungdomen Norrbottens styrelse: Henrik Ölund, Moa Pettersson, Klara Jolanki, Vidar Nordgren och Amadeus Eriksson.