– Jätteroligt! Man behöver all uppmuntran när man jobbar med de utmaningar som följer med att vara företagare på landsbygden, säger företagets VD och grundare Viktor Boman.
Klöverbergsgården har på cirka tio år gått från noll till att nu sälja runt en halv miljon ägg i veckan till butiker från Örnsköldsvik i söder till Riksgränsen i norr. På gården i Klöverträsk finns 30 000 höns, men företaget packar och säljer även ägg från Jörn i Västerbotten och två gårdar i Örnsköldsvik i Västernorrland. LRF Norrbotten och Swedbank menar att företagets utveckling varit makalös. Att den varit möjlig har till stor del att göra med grundaren Viktor Bomans målmedvetenhet.
– Ja, jag är nog tjurig om du frågar min fru!  Men jag fick höra från Norrlandsfonden att anledningen till att de gick in i Klöverbergsgården var att jag aldrig gav upp, säger han.

Viktigt med mentorer
Viktor Boman ville tidigt bli entreprenör och såg att det fanns en marknad för lokalproducerade ägg i norr. Men det skulle inte bli någon lätt resa att hitta kapital på 25-30 miljoner som krävdes för att bygga upp fjäderfä-anläggningen. Det dröjde fem-sex år innan investeringen kunde genomföras, med pengar från flertalet finansieringsinstitut, och efter att Viktor släppt in fler delägare, bl a Mikael Hugoson, grundare av Alviksgården och Nyhléns Hugosons.
– Det är viktigt att ha en erfarna mentorer med kontaktnät, och som tror på ens idé. När Mikael Hugoson kom in blev det mycket lättare att få fram kapital, berättar Viktor Boman.

"Roligt vara inspiratör"
Han brinner för just detta med att hitta kapital till landsbygden.
– Man måste hitta sätt för att underlätta för företagare på landsbygden att satsa. Det känns roligt att jag kan vara inspiratör för andra som går de i här tankarna, säger han.
Efter den initiala investeringen har Klöverbergsgården satsat ytterligare 10 miljoner kronor i verksamheten i Klöverträsk. Företaget arbetar också med kvalitets- och miljöcertifieringar, använder endast förnybar el, och jobbar ständigt med förbättringar.

Tufft läge nu
Klöverbergsgården omsätter cirka 44 miljoner kronor per år, och har sju år i rad visat vinst. Men det är just nu tufft för företaget med framför allt höga spannmålspriser.
– Vi har aldrig haft så här höga foderkostnader, och det är mycket oroväckande. Vi vet inte hur Ukrainakrisen kommer att påverka, då mycket av världens spannmål odlas just i Ukraina. Matpriserna i konsumentled kommer att stiga, konstaterar Viktor Boman.

LRF Norrbottens och Swedbanks motivering:
Klöverbergsgården har på tio år gått från noll till att nu producera 30 000 ägg per dag och säljer för 44 miljoner kronor om året. Äggen levereras till butiker från Örnsköldsvik i söder till Riksgränsen i norr. Det är en makalös utveckling.
Trots att arbetet med finansieringen för att få bygga upp fjäderfä-anläggningen dröjde fem-sex år har grundaren Viktor Boman aldrig gett upp. Med en stark tro på att det fanns en marknad för det lokala ägget har han oförtrutet kämpat för att kunna förverkliga sin affärsidé. Viktor Boman lyfter gärna villkoren för företagande på landsbygden, t ex problemet med att få tillgång till kapital för investeringar. På så vis talar han inte bara för sig själv, utan för alla gröna näringar.
Företaget har också satsat på kvalitets- och miljöcertifieringar, använder endast förnybar el, och har tankar om vidare satsningar för ökad ekologisk hållbarhet. Klöverbergsgården är därmed ett föredöme och ett företag som följer med i sin tid.