LRF-regionerna Örebro, Södermanland och Östergötland hade tillsammans arrangerat bussresor till manifestationen med två olika färdvägar. Den ena med start i Örebro (E20) och den andra med start i Mjölby (E4). Från Örebro län deltog ett 15-tal personer.

– Bra ordnad resa där vi fick föra fram våra åsikter. Vi fick inte gehör från Bucht, men förhoppningsvis tar han med sig något. Det var kul att så många ställde upp, det var till och med traktorer som kört från Bohuslän, och så var det kul att se LRFs huvudkontor i Stockholm. Där har jag inte varit förut, säger Christer Carlén, mjölkbonde från Degerfors.

Cecilia Andersson, som är mjölkbonde i Pålsboda, tycker också att det var trist att Bucht inte fattat det allvarliga läget.

– Vi har goda förutsättningar att producera mat här och det finns folk som vill det. Vi får se om övriga i regeringen tar frågan på större allvar. All uppmärksamhet är bra, förhoppningsvis har konsumenter fått med sig nya insikter.

Per Willén, LRF Örebros ordförande, är också besviken på landsbygdsministern.

– Bucht kom tomhänt och skyllde på att gamla regeringen lämnat underskott i statskassan. När han blev utbuad bytte han spår till att mejerierna äger frågan. Han avsåg inte att göra mer än så här nu och inväntar den kommande livsmedelsstrategin. Det är förstås en besvikelse, även om vi var förberedda på att det kunde bli såhär.

– Marknaden måste vara lösningen på sikt, men regeringen har ansvaret för de merkostnader som svenskt lantbruk har - särskilt nu. De ska inte skjuta till pengar långsiktigt, men vi har en extraordinär situation nu. Det är psykologiskt viktigt att de visar att de gör något handfast och därmed sätter ribban att de tror på svensk livsmedelsproduktion.

Namninsamlingen för mjölken startade den 19 augusti och resultatet, 167 000 namnunderskrifter, visar på ett stort stöd från allmänheten. Undersökningar visar att Sveriges konsumenter har gott förtroende för den svenska bonden som livsmedelsproducent och att nio av tio vill ha svensk mjölk. När man skrivit på för mjölken skriver man på för LRFs åtgärdsförslag. Det här behöver politikerna göra:

*Genomföra, som många länder inom EU, akuta likviditetsåtgärder för att säkra mjölkproduktionen på kort sikt, som företagsstöd. Om de utlovade statliga lånegarantierna inte blir verklighet är detta ännu mer angeläget.

*Ersätta bönderna för de strängare miljö- och djurskyddsregler som gäller i Sverige och som gör svenska livsmedel säkrare men dyrare att producera.

*Höja återbetalning av dieselskatten till lantbruksföretag till 3 kronor per liter, så att den närmar sig nivån för övriga EU.

*Garantera att EUs ersättningar och stöd betalas ut i tid.

– Det är fantastiskt att så många bönder tog sig till Stockholm idag. Genom namninsamlingen visar vi politikerna att svenska mjölkbönder behövs och efterfrågas samt bidrar till ett hållbart Sverige. Landsbygdsministern hänvisade till åtgärder i den livsmedelsstrategi som ska presenteras nästa vår. Det räcker inte. Läget är akut och det krävs att regeringen agerar nu. Ord måste bli till handling och till konkreta åtgärder i budgeten. Politikerna måste inse att det här inte bara handlar om mjölkbönderna utan om vilken mat och vilket Sverige vi ska ha i framtiden, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Läs mer: www.lrf.se/formjolken