Det finns redan rapsgris och majskyckling. Nu kommer havrekossan. När mjölkkor utfodras med enbart havre producerar de ren havremjölk. I Örebro län kommer flera av LRF:s medlemmar att redan från den första dagen i april börja kunna leverera denna lokalproducerade mjölk. I framtiden kommer även produkter som havreost och havreyoghurt att finnas ute i affärerna.

- Havremjölken kommer att vara intressant även för dem som inte tål laktos, säger LRFs regionordförande Pelle Will. Den havre som korna kommer att äta innehåller nämligen det naturliga enzymet laktas, som bryter ner laktos, och därmed blir mjölken redan från början laktosfri.

Den naturligt producerade havremjölken innehåller också, precis som ”vanlig mjölk” viktiga näringsämnen i form av kalcium, vitaminer och mineraler, hela 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.

- Vi blir bland de första i världen att kunna erbjuda ett närproducerat och näringsrikt alternativ till de havredrycker som redan finns på marknaden, avslutar Pelle Will.

Du har just läst LRF Örebros aprilskämt 2016.