Projektet är nu avslutat och Maria Mehlqvist och Charlotta Rydberg, som varit projektmedarbetare, är nu tillbaka på sina ordinarie arbeten på LRF Östergötland, Södermanland och Örebro.

– Från början trodde vi att Arbetsförmedlingen är en stor koloss som har svårt att vara flexibel och hitta individuella lösningar men vi har under projektets gång blivit mycket positivt överraskade av deras vilja att skapa personliga lösningar som passar både företagare och nyanländ. Vi har även sett exempel där kommunen och arbetsförmedlingen har samverkat och på så sätt lyckats väldigt bra med att hitta praktikplatser för nyanlända, berättar Maria Mehlqvist, LRF.

Det finns mängder av möjligheter och olika stödformer för den som vill ta emot en nyanländ. Många gånger handlar det nog om att övervinna rädslan för det okända och våga ta steget och välkomna en nyanländ in i vårt

samhälle. Det tar mycket tid men ger samtidigt oerhört mycket tillbaka.

För att ytterligare sprida goda exempel har Landet Runt utsett ett gäng med ambassadörer, personer som visat en vilja att välkomna nyanlända till det gröna näringslivet.

– Det har varit en intensiv resa tillsammans med projektet. Men när vi i varje kommun har mötts av er fantastiska förtroendevalda så är det värt varenda minut på resande fot. Vilket otroligt engagemang det finns! säger Charlotta Rydberg.

Är du intresserad av att höra en ambassadör berätta, kontakta LRF-kontoret.