- Vilken härlig dag det blev, alla trivdes och jag har fått mängder av positiva kommentarer, säger Bert Josefsson entusiastiskt när tävlingen är slut och vinnaren är korad.

Bert är tävlingsledare och har varit delaktig i planeringen för traktorracet som arrangerades av Axberg-Ervalla LRF-avdelning tillsammans med bygdens föreningar. Antalet besökare överskred med råge det beräknade antalet på 1000 personer som inträdeslotteriet räckte till.

- Jag tror att kombinationen med racet, alla företag och föreningar som bidrog med aktiviteter tillsammans med det strålande vädret gjorde att det blev så lyckat, säger Bert och fortsätter.

- Allt flöt på bra och det blev en bra mix som bjöd på något för både stora och små. Jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla som kom och gjorde vårt Traktorrace till denna succé.

Ett tjugotal marknadsstånd och minst lika många stora maskiner, lastbilar och veteranfordon stod utställda på området som lockade alla nyfikna besökare. För de hungriga fanns både en gedigen lunchbuffe' på Hult och hamburgare från grillen att välja på. Ponnyridningen hade kö hela dagen och Erikslunds islandshästar valde att skänka hela inkomsten till Barncancerfonden. Både närboende och mer långväga besökare, familjer, grannar och vänner njöt och umgicks i det gröna gräset och varma solskenet.

Traktorracet avgjordes i totalt 16 rafflande utslagningsheat. Starten gick i bästa Le Mans-stil där förarna får springa till sina fordon och sen köra iväg. Banan går i slalom mellan åtta ensilagebalar fram till en planka som ska fällas med framhjulen innan förarna vänder tillbaka. Tävlingsdeltagarna kör både nyare traktorer och äldre modeller. De nyare går till vardags i lantbruksföretagen medan de äldre och ofta mindre traktorerna mest används för hemmabruk, vedkörning och annat. Flera av förarna hejades fram av ljudliga hejaklackar. Årets vinnare blev Patrik Johansson med en MF 135 från 1971, som slog den regerande mästaren Nils Larsson med sin betydligt större Valmet 8100. Endast 54 hundradelar skiljde ekipagen åt.

Dagen avslutades med After race på Puben på Hult. Över bardisken diskuterades dagens körning och planer för framtida utmaningar smiddes.

Resultat
1. Patrik Johansson 1.55.68
2. Nils Larsson 1.56.22
3. Rickard Gustavsson 2.00.24
4. Per Andersson 2.08.22

Ej placerade, utan inbördes ordning:
Mikael Larsson
Mikael Sundqvist
Janne Mollberg
Pierre Holmstedt
Jonas Holmberg
Johan Huss
Fredrik Johansson
Oscar Norsebäck
Carl Norsebäck
John Hockart
Hans-Åke Sörman
Emil Huss

Text: Pia Holmberg