Sommaren var inte bara lång utan också varmare och torrare än någonsin. Mitt i mjölkningen en onsdag i september, strax efter klockan fyra på eftermiddagen, gick strömmen hos Anders Nilsson i Lerbotorp vid Åtorp utanför Degerfors. När han kikade ut i maskinrummen mötte han en fullt utvecklad brand.

Blixtsnabbt insåg han faran. I ladugården fanns 100 mjölkkor, rekryteringsdjur och tjurar. Varje ögonblick var dyrbart. Lågorna spred sig och hotade boningshus och andra byggnader. Under perioder var också länsväg 204 avstängd.

Med lugn och beslutsamhet
Larmen gick och deltidsbrandkåren var snabbt på plats liksom grannar och bondekollegor. Även räddningsstyrkorna från angränsande tätorter slöt upp i arbetet.

– Man visade enormt mod och stor beslutsamhet. All dramatik till trots lyckades man behålla lugnet. Alla ställde upp och hjälptes åt. Succesivt kunde man tömma ladugården. Det kom traktorkärror och lastbilar som kunde lasta djuren. Det var en fantastisk räddningsaktion, berömmer Gudrun Haglund-Eriksson från regionstyrelsen.

Gröna hjärtat till Nysund
I måndags fick hon förmånen att överlämna LRFs förtjänsttecken Det gröna hjärtat till LRFs lokalavdelning Nysund utanför Åtorp när de hade samlats för årsmöte. Till kaffet bjöds också på tårta.

– De ställde upp mangrant och visade vad en stark sammanhållning betyder. Över 120 kor kunde räddas. Sedan hade man turen att det fanns en tom ladugård i närheten, som de precis flyttat ur. Det gjorde att djuren kunde börja mjölkas och allt var avslutat redan på efternatten, tillägger Gudrun.

Utmärkelse sedan 2015
Men lokalavdelningens insats avslutades inte då. Grannar och bondekollegor har under hösten fortsatt att stötta och hjälpa lantbrukarna på Lerbotorp.

Gröna hjärtat är en hedersutmärkelse till personer inom LRF som exempelvis har gjort en stor osjälvisk och medmänsklig handling. Även den medlem som gjort behjärtansvärda insatser till stöd för människor och djur kan tilldelas utmärkelsen som instiftades 2015.