Morotssoppan tog slut och av äppelkakan fanns bara smulor kvar när det var upptaktsträff för Matmarknaden och Matresan på Kvinnestaskolan. Till och med Davide Lindqvist och Rickard Ekbom var överraskade.

– Gensvaret är otroligt, överväldigande. Vi har många duktiga företagare och entreprenörer som vill visa upp sig och berätta om sin verksamhet. Här får mathantverkare möjligheten att presentera sig för en intresserad publik, säger Davide Lindqvist.

Under fem års tid har han, tillsammans med Rikard Ekbom, öppnat upp för Wadköpings matmarknad i slutet av augusti. Den har stadigt vuxit och samlat en allt större publik. Förr året kunde de räkna in över 40 000 personer. Då passade de också på att vända på konceptet.

– I södra länsdelen där jag bor har vi varje år en konstrunda. Folk åker ut från stan till landsbygden för en upplevelse.  Så träffade jag representanter från Sörmland som hade något de kallande för Aptitrundan. Det fick mig att börja fundera, kan vi göra något liknande här, berättar Davide.

Förra året blev ett testår. En webbplats byggdes med digital karta och allt. Över 70 mathantverkare, krögare och entreprenörer över hela länet hakade på. Liksom publiken. Många hittade ut. Kanske inte till alla ställen. Men nu är alla barnsjukdomar åtgärdade, på den tekniska sidan i alla fall.

– Vi kan ju inte ta ansvar för vart folket åker. Det är ju också upp till var och en av utställarna och besöksmålen att göra reklam för sig. Vi erbjuder en plats på kartan, gemensam marknadsföring, en plattform och ett utrymme att presenta sig på. Är du på tå, aktiv och använder utrymmet ökar också möjligheten att du får besökare, säger Rickard Ekbom.

Det blev ett spännande möte på Kvinnersta där idéerna var många och energin flödade. När Davide Lindqvist och Rikard Ekbom skulle summera var de överens om en sak. Det finns en bra bredd där utbudet kompletterar varandra. Men de hoppas att även få fylla den vita fläcken i östra länsdelen, och hitta några entusiaster som lyser upp även där.

Här kan du läsa mer om matmarknaden

Här kan du anmäla dig till matresan