Kandidaterna har fått svara på 3 frågor:

  1. Berätta kort om dig själv.
  2. Vad har du för verksamhet, inriktning på gården, eller andra meriter/kopplingar till de gröna näringarna?
  3. Vad vill du jobba med och driva för frågor som förtroendevald i regionstyrelsen?

Erik Sandberg
Är uppväxt på en gård utanför Glanshammar. Familjen består av fru, två barn och två hundar. Jag är utbildad agronom, med inriktning ekonomi. Utöver familjegården har jag bland annat arbetat på en gård i Skåne och en säsong i Montana. De senaste åtta åren har jag varit anställd som företagsrådgivare inom jord och skog i bank och arbetat hemmavid, men det blir mer och mer övergång mot egen verksamhet.

Vi är inne i processen med att genomföra generationsskifte så verksamheten bedrivs tillsammans med min far och en anställd. Verksamheten innefattar främst växtodling, skogsbruk och uthyrning av bostäder.

Det finns flera områden som intresserar mig i exempelvis företagande, äganderätt och viltförvaltning. Två viktiga frågor för branschen i framtiden tror jag är hur den får fler yngre att vilja arbeta inom de gröna näringarna samt hur kapitalförsörjningen till de som vill starta upp eller ta över verksamheter ska ske.

Fredrik Gehrke
Är uppväxt på lantbruk. Har gjort militärtjänst och varit i Kanada och jobbat. Nyss fyllda 31. Varannan vecka förälder med en dotter som är 7 år. Tycker om att vara ute och socialdansa.

Min far och jag driver en gård med växtodling, grovfoder, försäljning och köttdjur, både dikor och tjurar. Vi köper in både köttraskalvar och mjölkraskalvar. Vi slutade med mjölkkor 2000. Jag blir tredje generationen att driva Hageberg när vi avslutar generationsväxlingen som vi har påbörjat.

Viktigaste frågan för mig är lönsamheten, att vi inte bara skall kunna plocka ut en lön utan också skall kunna gå med vinst. Vi måste ses som vilket företag som helst. Vi skall få betalt för det vi producerar.