LRF-regionerna Östergötland, Södermanland och Örebro hade tillsammans arrangerat bussresor till manifestationen med två olika färdvägar. Den ena med start i Mjölby (E4) och den andra med start i Örebro (E20). Från Östergötland deltog ett 50-tal personer.

– Det har varit en bra dag, men jag är besviken på Bucht som försökte slingra sig undan. Han pratade utan att få något sagt, typiskt politikerbabbel för att slå ihjäl tiden han hade på scen. Uppgivenheten blev inte mindre efter Buchts framträdande, säger Patrik Andersson, mjölkbonde från Åtvidaberg.

– Manifestationen var lugnare än demonstrationerna i Bryssel, den var på svenskt vis, men jag tror det är bra över tid. Det är en mer framkomlig väg även att den är seg och tidsödande. Jag hoppas det var TV och radio på plats som får med den här aktiviteten. Det var ett bra arrangemang och jättebra lunch på LRF-kontoret.

Peter Borring, LRF Östergötlands ordförande, är överens med Patrik.
– Jättebra manifestation, men vi är många som är besvikna över att Bucht inte hade försökt få till något nytt att komma med idag.

Namninsamlingen för mjölken startade den 19 augusti och resultatet, 167 000 namnunderskrifter, visar på ett stort stöd från allmänheten. Undersökningar visar att Sveriges konsumenter har gott förtroende för den svenska bonden som livsmedelsproducent och att nio av tio vill ha svensk mjölk. När man skrivit på för mjölken skriver man på för LRFs åtgärdsförslag. Det här behöver politikerna göra:

*Genomföra, som många länder inom EU, akuta likviditetsåtgärder för att säkra mjölkproduktionen på kort sikt, som företagsstöd. Om de utlovade statliga lånegarantierna inte blir verklighet är detta ännu mer angeläget.

*Ersätta bönderna för de strängare miljö- och djurskyddsregler som gäller i Sverige och som gör svenska livsmedel säkrare men dyrare att producera.

*Höja återbetalning av dieselskatten till lantbruksföretag till 3 kronor per liter, så att den närmar sig nivån för övriga EU.

*Garantera att EUs ersättningar och stöd betalas ut i tid.

– Det är fantastiskt att så många bönder tog sig till Stockholm idag. Genom namninsamlingen visar vi politikerna att svenska mjölkbönder behövs och efterfrågas samt bidrar till ett hållbart Sverige. Landsbygdsministern hänvisade till åtgärder i den livsmedelsstrategi som ska presenteras nästa vår. Det räcker inte. Läget är akut och det krävs att regeringen agerar nu. Ord måste bli till handling och till konkreta åtgärder i budgeten. Politikerna måste inse att det här inte bara handlar om mjölkbönderna utan om vilken mat och vilket Sverige vi ska ha i framtiden, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Läs mer: www.lrf.se/formjolken