Dagen inleddes med inspirationsföreläsningar. Först ut var Eva Gudmundsson som på Flemminge gård på Vikbolandet är en av Sveriges främsta uppfödare av tävlingshästar, främst inom hoppning och dressyr.

- För oss är avelsstona hjärtat i verksamheten, sade Eva. Ett sto som fungerar bra är viktigt i en avelsverksamhet.

Eva gav en god inblick i alla de spännande och långsiktiga utmaningar man möter som uppfödare. Det handlar till viss del om att kunna se in i framtiden, att kunna förutse vilken typ av hästar som kommer att efterfrågas om ett antal år.

- Det gäller att skapa en häst som köparen vill ha, sade Eva. Man måste inse att det är uppfödaren som står med kunskapen om hur den hästen tas fram, inte ryttaren. Varje champion börjar med en fölunge.

Eva lyfte också frågan om följerätt på föl.

- Det vore naturligtvis en jättestimulans för hästaveln. Det är dags att även uppfödaren ska kunna tjäna pengar på en häst.

Sissi Lilja har arbetat med hästar - och människorna runt hästarna -  under hela sitt långa yrkesliv. Hon har varit ridskolechef, tränare, gångarts- och dressyrdomare, landslagstränare för dressyr och fälttävlans-juniorer samt suttit med i uttagningsnämnden för Hippologutbildningen. Tillsammans med dottern Nina driver hon en mycket bred verksamhet med basen i en ridanläggning utanför Mantorp.

- Om jag fick börja om min karriär skulle jag inte vara fullt så försiktig utan våga lite tidigare.

Bland Sissis tips är att känna av marknaden och börja stegvis, ta hjälp med det du inte kan medan du lär dig samtidigt som du ska göra det du är bra på.

- Passa också på att vidareutbilda dig hela tiden och var noga med allt du åtar dig. Det du lovat att du ska göra ska du också göra fullt ut och hinner du inte så säg nej. Ett nej är bättre än inget svar alls.

Flera olika organisationer presenterade sig också under dagen och svarade på frågor. Bland annat presenterades LRF Häst som är ett branschsamarbete med för närvarande tio olika branschorganisationer och där hästnäringens paraplyorganisation HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) är en stödjande part.

- Det är öppet för fler organisationer att ansluta sig, säger Erika Lindberg från LRF Häst. När man som vi jobbar för bra förutsättningar för hästföretagande är att vi är många som kan kroka arm för då blir vi framgångsrika.

Många inom hästbranschen har önskat ett kvalitetssäkringssystem och LRF Häst tar mycket gärna emot synpunkter på hur detta skulle kunna se ut.

- Det måste bli något som man eftertraktar samtidigt som det inte får kosta för mycket, underströk Erika. Syftet är att förbättra, inte att försvåra och fördyra.

Mycket av diskussionerna under dagen handlade om arbetsmiljö och Ola Eriksson från Arbetsmiljöverket kunde svara på en hel del frågor.  Det handlar om att hela tiden ha ett högt säkerhetstänk, målet är ju att undvika olyckor som sker helt i onödan.

- Mitt råd är att alltid ta höjd säkerhetsmässigt och att göra det lätt för sig genom att informera alla, oberoende av om personerna är anställda eller ej.

Therese och Caroline från LRF Konsult berättade på vilka sätt som LRF Konsult kan hjälpa till att utveckla din affärsidé som hästföretagare och lyfte också fram LRFs Företagakademi med många bra utbildningar som passar mycket bra även för hästföretagare. En bok som rekommenderades varmt var Hästen och skatten av Fredrik Rosén – naturligtvis med medlemsrabatt för LRF-medlemmar när den beställs via farakademi.se/bocker