På Vreta kluster den 29 september fanns bland andra GrönovationPrecision MakersÅhmans Traktorcentrum ABDataVäxtAIRINOV, Munktell Science ParkGothia Redskap & Ekoväxt AB och Lantmännen.

Innovation och automation

– Det här visar att vår bransch är en av de hetaste inom innovation och automation, säger Helene Oscarsson som är klustermotor på Vreta Kluster. Teknik och verktyg som gör svenskt lantbruk både effektivt och hållbart. Samtidigt som helt nya yrken blir aktuella inom vår bransch. Lantbruket är verkligen inne i en spännande förändringsfas.

Läs mer i Affärsstadens artikel genom att klicka här.

På Torps Säteri i Bettna den 30 september fanns Precision Makers, DataVäxt, AIRINOV, Agripro och Lantmännen .

Digitalisering och robotisering

Några av de innovationer som presenterades var Lantmännens nya digitala satsning – LM2. En portal som ska ge lantbrukaren bättre beslutsunderlag för ökad lönsamhet. En annan spännande innovation som presenterades var roboten Greenbot.

– Förarlösa fordon är hett just nu, och inom lantbruket är det redan verklighet, berättar Claus Bjerre från företaget Precision Makers som är specialiserade på automatisering och robotisering av jordbruks- och trädgårdsodling. Roboten Greenbot används för att demonstrera hur den nya tekniken kan göra nytta när det gäller precisionsarbeten eller enkla monotona arbetsuppgifter vare sig det handlar om att så, skörda frukt eller plöja 24 timmar om dygnet.

Svarta lådan

Dataväxt presenterade sin sensorteknologi som mäter grödornas kvävebehov och LogMaster, den svarta lådan som automatiskt samlar in alla uppgifter från lantbruksmaskiner och visar upp det i realtid. Med LogMaster kan man samla in information direkt från fältet vilket ger ett utmärkt beslutsunderlag när man som lantbrukare analyserar olika arbetsmoment. Man kan optimera sin körning i fält eller investera i mer bränslesnål utrustning, vilket ger ökad lönsamhet i verksamheten

Klicka här för att lyssna till P4 Sörmlands inslag.