I år valdes tre diplommottagare på temat ”Från ax till limpa”: Marie och Sverker Peterson, spannmålsodlare i Bjälbo, Camilla och Lennart Nyman, mjölnare på Orga kvarn och Josephine Schultzberg Dias och Ronaldo Dias på Ronaldos stenugnsbageri.

Familjen Peterson i Bjälbo har stor kunskap vad gäller ekologisk odling av spannmål och når skördar med både kvalitet och kvantitet. Dessutom har gården utvecklat ett ”återvinningssystem” där dräneringsvatten och näringsämnen återanvänds. Näringen, sk biogödsel, är en restprodukt från Tekniska Verkens rötning av matavfall (från gröna påsen) till biogas.

Orga kvarn är en av mycket få kvarnar som finns kvar i regionen. Här kan spannmålsodlare få delar av sin skörd mald till mjöl och här sker produktion av djurfoder. Kvarnens stenar är sedan sekelskiftet, men även modernare teknik används. Titta gärna på filmen om Orga https://www.youtube.com/watch?v=l3NmssPqBZw

Ronaldos stenugnsbageri har funnits i Linköping i fem år och finns numera på tre olika i platser i sta´n.

Det stora priset fick Hans Lundgren, dirigent och musikprofil i Linköping. Skolmåltidspriset gick till S

Skäggetorpsskolan i Linköping och Äldrematspriset gick till Kvarnbackens äldreboende i Linköping.

Pelle Bring på von Dufva blev årets Hagdahlskock. Pelle lagade en busig och humoristisk högtidsmiddag på Slottet, inspirerad av Hagdahls kokbok som utkom på 1800-talet.

Stort grattis till allihop!