– Det är roligt att få guldmedaljen. Vi har inte tänkt så mycket på den, men nu när det har blivit dags känns medaljen som en fin uppmuntran för att vi har lyckats med kvaliteten, säger Anders Eriksson.

Anders och Britta började som mjölkbönder för snart 29 år sedan för att hjälpa Brittas pappa som skulle operera höftlederna. Sedan har det rullat på och paret har hållit sig till runt 24 kor. Anders har huvudansvaret och Britta jobbar även utanför gården som sjuksköterska.

– Vi har hela tiden sagt att ”vi kör på lite till” och eftersom det har varit spännande och intressant har vi fortsatt. Jag gillar helheten: man ska skörda ett bra foder, få djuren dräktiga, sköta dem väl och få dem att mjölka bra, säger Anders.

Framöver kommer gården troligen att sluta med mjölkkor för att istället satsa på nötköttsproduktion med dikor. Men i trakten finns andra mjölkgårdar som har moderniserat och satsar och det är glädjande tycker Anders.

– Jag vill gärna dricka svensk mjölk och äta svenska mejeriprodukter även i framtiden. Därför är jag tacksam över att det finns bönder som fortsätter med mjölkkorna. Mjölk- och köttgårdar är viktiga på flera sätt. De producerar mat som folk behöver och djuren håller markerna öppna. Jag tror på svensk livsmedelsproduktion där djuren har det bra. Då blir det också sådan mat som vi mår bra av att äta.

Vid årsskiftet fanns det 94 mjölkgårdar i Östergötlands län.

Fakta om guldmedaljen:
Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas guldmedaljen ut till 39 mjölkbönder. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen