Tillsammans kan vi bli världsbäst på hållbar mat

Mycket av våra liv kretsar kring mat. Vi inspireras av matprogram och lagar mat i nyrenoverade kök, och så här i nyårslöftenas tid är det många som kämpar med att ändra sina matvanor. Men de flesta svenskar tänker nog inte på allt det som krävs för att producera maten. Att det krävs ständig utveckling, ny kunskap, teknik och forskning, för att vi ska kunna producera mer mat som räcker till fler människor, på ett hållbart sätt.

Nyligen klubbade riksdagen Sveriges första livsmedelsstrategi med syfte att öka produktionen av svensk mat och öka konkurrenskraften i livsmedelskedjan för att skapa hållbar tillväxt. Östergötland har dessutom tagit fram en regional livsmedelsstrategi, och jag är stolt över att vi på Vreta Kluster har fått förtroendet att koordinera verkställandet av denna. Nu kan vi göra verkstad, och skillnad på riktigt, och för det krävs samverkan mellan många engagerade människor och aktörer från företag, akademi, forskning och offentliga aktörer. Och att vi alla jobbar mot samma mål.

Startskottet för det här arbetet sker den 7:e februari här på Vreta Kluster. Då går ”Världens viktigaste dag” av stapeln – en inspirerande seminariedag med fokus på att konkurrenskraftsdelen av livsmedelsstrategin ska bli verklighet; regelförenklingar, export, stärkt måltidsturism samt sälj och marknadsföring.

Vi vill också, tillsammans med andra initiativ i landet, vara med och bidra till att Sverige blir bäst i världen inom agritech, digitalisering och smarta lösningar inom lantbruket som ett led i att uppnå ökad konkurrenskraft i livsmedelsproduktionen. Jag ser mycket fram emot att under 2018 på detta sätt få vara med och bidra till en lönsam och växande livsmedelskedja i Östergötland och Sverige.

Helene Oscarsson, vd på Vreta Kluster, en utvecklingsarena för det gröna näringslivet