Just nu går det en vegetarisk trend genom samhället. En del har mål att vara helt köttfria, andra vill bara dra ner på köttätandet. Den senaste statistiken från Jordbruksverket visar att köttätandet har minskat. Glädjande nog är det importerat kött som har fått stryka på foten.

LRF försöker ta del i debatten och förklara de stora sammanhangen. Köttproduktionen behövs i ett hållbart samhälle, både i kretsloppet och för att nå flera av miljömålen, till exempel ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv.

Även i offentlig måltid arbetar man med att få matgästerna att äta mer grönsaker av flera skäl. Det finns en pedagogisk utmaning i att lära skolelever äta mer grönt eftersom många barn saknar det hemifrån. Trots skolans stora och vällagade salladsbord väljer många barn och ungdomar att bara äta ”kött, sås och potatis”. Det blir både ekonomiskt kostsamt och mindre hälsosamt och därför jobbar många kommuner med att öka intresset för det gröna hos matgästerna. Så även Mjölby.

Vegetarisk matlagningskurs

Onsdagen den 21 mars var därför Mjölbys skolkockar på vegetarisk matlagningskurs på Trojenborgsskolan i Skänninge. Ett tjugotal rätter provlagades av kockar från skolor i alla delar av kommunen. Även skolkockar behöver få inspiration och nya idéer. Det är viktigt att de vegetariska rätterna smakar lika gott som de rätter barnen är mer vana vid och att rätterna är näringsriktiga, hållbara och lockande för att få matgästerna att äta och uppskatta dem. 

På bilden: Skolkock Karin Smeds

Måltidschef Marie-Louise Nydahl summerar dagen:

-  Jag är jätteglad att våra kockar tyckte det var så kul och inspirerande att laga alla rätter. Själv gillar jag utvecklingen med att kunna använda lokalproducerade råvaror som till exempel åkerbönan i våra skolrestauranger.

I Mjölby kommun ansvarar Tekniska nämnden för de offentliga måltiderna. Nämndens politiker var inbjudna att vara med vid dagens provsmakning. Mjölby kommun har satt som mål att använda så mycket lokalproducerade och svenska produkter som möjligt.

När skolkockarna har lagat färdigt lunchen, är det dags för provsmakning. Rätt efter rätt dukas upp på ett buffébord. Färgrika grytor, biffar, soppor, gratänger, lasagne och tillbehör fyller bordet.

Vad tycker då matgästerna?

Politikerna är positiva till rätterna och kommentarer som färgglatt, smakrikt, varierat och gott hörs vid matbordet. Politikerna uppskattar att ha fått se, höra om och äta rätterna för att lättare kunna bemöta synpunkter om vegetariskt från oroliga föräldrar, som ibland är skeptiska och ifrågasättande till vegetarisk mat och dess näringsinnehåll. Då är det positivt att kunna beskriva hur det vegetariska har utvecklats i alla aspekter de senaste åren. 

På bilden: Tekniska nämndens politiker

Win-win

Och som med all mat gör den inte nytta förrän den är i magen. Barn behöver få möjlighet att prova nyheter flera gånger för att lära sig nya råvaror och nya smaker. Ibland kan det gröna proteinet blandas i rätterna där det inte märks. Till exempel blandas mixade bönor, linser och kål i köttfärssås och andra färsrätter för att öka andelen grönt, men också för att hålla budget. Näringsinnehållet är bra och ger Mjölby måltidsservice ekonomiskt utrymme att använda svenskt kött och andra lokalproducerade livsmedel som kostar lite mer. En bra win-win!

Mjölnarbiff

Klaus Rinnegård är kökschef för förskolorna och grundskolorna i Mjölby. Både han och måltidschef Marie-Louise har följt odlingen av åkerbönor på gården Salvetorp utanför Mjölby under 2017 och var med vid tröskningen. De har provlagat åkerbönorna och experimenterat med olika recept som energibollar, åkerbönsbullar och biffar. Idag är det kryddiga åkerbönsbiffar som fått det Mjölbypassande namnet Mjölnarbiff som kollegorna får provlaga.
- Det blir spännande att introducera Mjölnarbiffarna för eleverna, speciellt när vi kan berätta hur vi följt odlingen av huvudråvaran i dem. Politikerna gillade dem, konstaterar Klaus och Marie-Louise, så det kommer barnen också att göra.

Text och bilder: Marie Lönneskog Hogstadius