Termometern visade 35 grader i skuggan. Trots hettan och den dystra anledningen till mötet var det god stämning under kvällen. Sorlet vittnade om ett stort behov av att umgås och ventilera.

Elisabeth Nilsson försäkrade att Näringsdepartementet och Jordbruksverket är införstådda i det akuta och allvarliga läget. Hon berättade att samordning av storskalig import av foder och en diskussion om vad som är rimliga krav att ställa på slakten i den här situationen var uppe på mötet. Jordbruksverket har fått i uppdrag att snabbt hitta en fördelningsmodell av stöd till de värst drabbade i jordbrukssektorn. Elisabeth lyfte också den långsiktiga vattenförsöjningen och ifrågasatte om det verkligen är så klokt att riva dammar så som nu sker runt om i Sverige.

- När länsstyrelsen ringer, ska man som bonde bli rädd då, frågade LRFs regionordförande Peter Borring.

Länsveterinär Maria Leclercq var tydlig med att grundpelarna i djurskyddslagen med mat, vatten och tillsyn måste tillgodoses men att man som bonde inte behöver vara orolig för kontakter med länsstyrelsen.

- Vi känner till läget och förelägger inte i onödan. Vi kontrollerar till exempel inte mjölkkor på bete när det inte finns bete. Det kommer inte att bli några tvärvillkorssanktioner på brister orsakade av torkan, sade Maria Leclercq.

Här kan du se hela scenframträdandet med samtliga talare.

 

Det viktigaste medskicket under kvällen var dock solidaritet och medmänsklighet. Att hålla koll på grannar och vänner för att tidigt upptäcka om någon mår dåligt och behöver hjälp. Särskilt under hösten och vintern när utearbetet lugnar sig, då det finns tid att grubbla och foderbristen blir påtaglig.

- Prata med varandra, umgås och kolla läget. Är ni bekymrade, hör av er till LRFs bondekompisar eller LRF-kontoret. Det är inte att skvallra, det är att bry sig, sade Per Wendler i LRFs regionstyrelse.

Under kvällen var både Corren och Aftonbladet på plats för att rapportera. Aftonbladets Peter Kadhammar ger en målande  skildring fylld med värme och känsla för svenskt lantbruk.

Aftonbladet: Bönder i torkkatastrofen: ”Jag ber till Gud om hjälp varje dag”  

Läs mer: LRFs stödlinje för medlemmar telefon 0771-180811

Vid 21-tiden tornade mörka åskmoln upp sig på himlen och mingelkvällen som till största del hölls utomhus avrundades med några symboliska droppar regn.

Läs mer: Frågor och svar om torkan