Jordbruket digitaliseras allt mer och hjälpmedlen blir inte bara fler utan också allt mer specialiserade. Just nu pågår utvecklingen av SMHI:s nya beslutsstöd till lantbruket.

- För att komma framåt i arbetet skulle vi vilja testa några viktiga funktioner på lantbrukare. Våra tester kommer först att göras med prototyper i pappersform, och lite längre fram i digital form, säger Kjell Lund på SMHI.

Vill hitta det optimala verktyget
SMHI är ett av många väderföretag som arbetar med att kundanpassade tjänster för olika branscher och företag. Jord- och skogsbruket är extra intressant. Det finns stora värden att spara för den som skördar när spannmålen har nått maximal mognad, högsta proteinhalt och har rätt vattenhalt.

- Även väder är en marknad. Våra konkurrenter finns ofta i andra länder och känner inte riktigt förhållandena vi har här i Sverige. Vår målsättning är nu att ta fram ett optimalt verktyg för den svenska bonden. Därför söker vi lantbrukare som vill vara med i utvecklingen av framtidens beslutsunderlag, säger Erik Ernerudh på SMHI.

Söker bönder med olika gårdar
Tanken är att de första användartesterna ska göras innan jul, redan v 50. Då kan första versionen lanseras redan under våren. I testgruppen hoppas de få in lantbrukare med lite olika inriktning och storlek, gärna med spannmål, vallodling, potatis och grönsaker.

- Vi tror att ett testtillfälle tar lite drygt en timme. Vi vill lära oss mer om lantbrukarens vardag och utmaningar och diskutera vilka behov de har men också hur tjänsten ska presenteras. Vi utgår från olika konceptskisser som vi provar. Vid ett senare tillfälle har vi med en klickbar prototyp, berättar Erik.

Hektiskt schema för utvecklarna
- De första testerna äger rum måndagen den 10/12 på Vreta Kluster där vi hoppas samla 5-8 testare. Samma vecka, torsdagen den 13/12 sätter vi oss i bilen och besöker ytterligare några testare, säger Kjell Lund.

Alternativen är alltså måndag 10/12 på Vreta Kluster – SMHI bjuder på fika eller lättare förtäring, eller torsdagen den 13/12 på hemmaplan.  

Intresserad? Då kontaktar du SMHI via kjell.lund@smhi.se eller erik.ernerudh@smhi.se