Till Vätternrundan i Motala i juni väntas 38 000 cyklister och många anhöriga. Världens största orienteringstävling O-Ringen, som stäcker sig över en hel vecka i juli, samlar närmare 25 000 tävlande plus medföljande till Norrköping och Kolmårdsskogarna.

Vätternrundan körs i ett vackert kulturlandskap med öppna vidder och O-ringen springer man i fina välskötta skogar och hagmarker. Att då få möjligheten att sätta detta i ett sammanhang med lokalproducerad mat och hållbarhet känns både logiskt och fantastiskt bra. Det här är en satsning som stämmer väl in med arrangörernas och vårt sätt att arbeta med hållbarhet ur klimat- och miljöperspektiv, kost och hälsa.

Vid Vätternrundan har LRF fått ansvar för mattorget där lokala entreprenörer under hela veckan kommer att servera bra mat från lokala råvaror, till exempel lammburgare och vildsvinskebab. Förtroendevalda medlemmar kommer också få möjligheten att prata mat och produktion med besökare och tävlande.

Under lördagen och Vätternrundans målgång har vi en östgötakock i LRF-tältet på mattorget som ska laga och bjuda på smårätter lite utanför boxen på lokala klimatsmarta råvaror. Vi vill också slå ett slag för den svenska osten och dess mångfald med en provsmakning. Att lyfta svenskt kött och mjölk som klimatsmarta val blir ett viktigt budskap!

Upplägget kring O-Ringen är fortfarande under planering men kommer nog innehålla teknikresa från veteranekipage till modern traktor med växelplog, föredrag på stora scenen och LRF-företrädare på plats tre av dagarna med bland annat provsmakning av ost.

Vi är som sagt jätteglada över dessa båda event som är början på ett mångårigt samarbete. De ger oss en arena att träffa nyckelkonsumenter där vi kan profilera svensk mat och lyfta svenska lant- och skogsbrukets roll i det hållbara samhället och för den biologiska mångfalden. Kom gärna och besök dessa evenemang och vår monter, mer info på www.lrf.se/ostergotland.

Erik Erjeby
Regionchef LRF Södermanland/Örebro/Östergötland