Under året gör LRF en storsatsning där vi lyfter fram mervärdet av att välja svensk mat och lokalproducerade råvaror. Med stöd av den nationella livsmedelsstrategin vill vi höja medvetenheten hos konsumenterna och på sikt även öka livsmedelsproduktionen här i Östergötland. Därför finns vi på plats under Vätternrundan.

– Varje dag gör man en massa val, framförallt när man står i butiken och ska handla mat. Det som hamnar i kassen och på tallriken kan ha en avgörande betydelse på hälsan och klimatet. Här får man möjligheten att träffa människorna som gör maten, säger Peter Borring som välkomnar cyklister och publik till Motala.

Vätternrundan har närmare 36 000 startande i sina lopp. Här möter vi många aktiva motionärer, engagerade och medvetna konsumenter där flera också är beslutsfattare i sina yrkesroller. Vi får möjlighet att samtala om kvalité, djuromsorg och värdet av att välja riktigt bra råvaror och klimatsmart mat.

På plats hos LRF finns ”riktiga bönder”. De berättar varför de arbetar med livsmedel och hur ett modernt, hållbart lantbruk fungerar. Montern gästas av Östgötakocken Thomas Collin som lagar inspirerande mat med lokala råvaror på ett innovativt sätt – lite utanför boxen. 

– LRF Östergötland har en målbild. Evenemang och konferenser ska servera mat som är producerad och förädlad i Sverige. Här ska lokal och regional mat lyftas fram eftersom den minskar miljöbelastningen och ger jobb till lokalsamhället, men även ett levande landskap och en biologisk mångfald. För oss är det också viktigt att arrangörer arbetar aktivt för att minimera matsvinnet, säger Peter Borring, regionordförande LRF.

Arbetar med samma värderingsgrund
Vätternrundan är ett lysande exempel. De har ett hållbarhetsfokus som stämmer väl in med LRF:s profil. Därför har vi valt att arbeta nära och även etablerat ett samarbete som ska löpa över flera år. Vi börjar med att se till att den mat som serveras i Foodcourt är svensk och hållbart producerad. Här kommer det bland annat att finnas lammburgare, vildsvinskebab och vegetariska alternativ.

– Östergötland har många skickliga producenter. Vi har naturbeteskött, äggproducenter, potatisodlare, grisgårdar och en riktig kornbod. När man köper regionala matvaror gör man något bra för klimatet samtidigt som man också gynnar den lokala företagsamheten, lantbrukarna i närområdet, säger regionordförande Peter Borring som vill öka hushållens kunskap om matens ursprung.

Svensk mat är i världsklass
– Vi har lantbrukare och lokala producenter i världsklass. Det är vi stolta över och lyfter gärna fram dem, tillägger Erik Erjeby, regionchef för LRF Östergötland, en av landets största företagarorganisationer som nu på fredag och lördag, plats berättar om matens resa från jord till bord.

Publiken får också möjlighet att träffa Arvid Pettersson som spelar huvudrollen i LRF-filmen. Han är lantbrukare på Kolstorp i Borensberg.