Mitt på mässområdet stod montern som bemannades av lokalproducenter, odlare och uppfödare, som till vardags håller landskapen öppna och levande. Förbi passerade deltagarna. O-Ringen har i denna upplaga haft närmare 20 000 startande i sina lopp.

För LRF är det en självklarhet att vara på plats där människorna finns. Här möter vi många aktiva motionärer, engagerade och medvetna konsumenter där flera också är beslutsfattare i sina yrkesroller. Vi får möjlighet att samtala om kvalité, djuromsorg och värdet av att välja riktigt bra råvaror och klimatsmart mat.

Medvetna val är viktiga
– Varje dag gör man en massa val, särskilt när man står i butiken och ska handla mat. Det som hamnar i kassen har en avgörande betydelse på hälsan och klimatet, säger Per Wendler som ser fram emot att träffa orienterare och prata bra mat från svenska gårdar.

Under året gör LRF en storsatsning där vi lyfter fram mervärdet av att välja svensk mat och lokalproducerade råvaror. Med stöd av livsmedelsstrategin vill vi höja medvetenheten hos konsumenterna och även öka livsmedelsproduktionen här i Östergötland.

Mer mat ger fler jobb
LRF har haft en bemannad monter under alla sju dagar. Bland fladdrande beachflaggor parkerades två traktorer; en tipp topp supermodern och en riktigt veteran. De fick sällskap av två mindre tramptraktorer för att barn skulle kunna provköra.

– Med satsningen på en nationell, regional och lokal livsmedelsstrategi, där vår matproduktion ska fördubblas till år 2030, är bonde ett framtidsyrke, säger Per Wendler.

LRF passar på att slå ett slag för lokal matproduktion och matkultur.  Under den tävlingsfria onsdagen bjöds deltagarna ut till gårdar och besöksmål i regionen. I montern bjöds det på fler aktiviteter. Kocken Joakim Sundgren kunde erbjuda en specialkomponerad rätt. Här fanns även en uppskattad ostbricka med våra svenska klassiska hårdostar.

Skogen är bra, även för orientering
På scenen i East Sweden Arena blev det även två framträdanden:

– Vi har aldrig haft så hög tillväxt och produktion i den svenska skogen. Så skogen är viktig för oss alla: markägare, orienterare och Sverige som land. Det är en av våra viktigaste branscher där Norrköping utgör ett nav. Vi ser också skogen som en nyckel för ett fossilfritt och klimatsmart samhälle, Per Wendler.

Under fredagens samtal lyfter LRF fram världens bästa lantbruk där omtanke och omsorg är ledorden för både konsumenter, djur och natur.