Dina starkaste intryck, vilka var de?
Arbetsgruppsmötet om spannmål, oljeväxter och proteingrödor men också från presidiemötet med Copa Cogeca. Under dessa möten samlades experter och förtroendevalda från alla medlemsländer och planerade framåt hur vi kan skapa en stark europeisk marknad. Phil Hogan medverkade även på prestigemötet, och det lade extra tyngd i frågan.

Vad gör LRF-kontoret i Bryssel?
Brysselkontoret arbetar främst med att bevaka frågor på EU-nivå. De är LRF:s öron och ögon på EU-nivå och medverkar i relevanta möten och nätverk. Kontoret består av tre personer och en studentpraktikant.

Om de fångar upp en fråga och LRF behöver påverka på plats så skickas en LRF: expert till Bryssel. Fokus just nu är att ”uppvakta” de nya EU-politikerna och utforma den nya CAP-reformen.

Du hade med dig ett eget case till Bryssel. Vad kom jag fram till?
Syftet var att lära från andra lantbruksorganisationer inom EU om arbetet med ”Framtidens Folkrörelse” och förmedla den kunskapen tillbaka till vårt utvecklingsarbete. Jag intervjuade den brittiska lantbruksorganisationen ”National Farmers Union”, den belgiska ”Boerenbond” och den tyska ”German Farmers’ Association”.

Slutsatsen var, bland annat, att kommunikation är nyckeln framåt. Det är något vi måste prioritera och arbeta aktivt med idag och framtiden.

Gör Sverige någon nytta i EU?
Om Sverige gör någon nytta? Syftet med den Europeiska Unionen är att vi blir starkare tillsammans, vilket innebär att alla pusselbitar är viktiga för att samarbetet ska fungera. Sverige som land har under en längre tid haft det väldigt bra, kanske lite för bra enligt vissa…

Vi har tagit saker för givet och i det här fallet maten. Detta har bidragit till att lantbruksfrågor inte har hamnat så högt upp på agendan här hemma. Genom unionen kan LRF (Sverige) få draghjälp av länder som prioriterar lantbruksfrågor högre. Detta var något den brittiska lantbruksorganisationen berättade under vårt samtal. De är rädda för att förlora trycket, eftersom Storbritannien liksom Sverige lågprioriterar denna fråga, och samtidigt är på väg att lämna EU.

Rekommenderar du andra att göra praktik i Bryssel?
Ja, verkligen! Sök om du får chansen. Jag har lärt mig enorm mycket.

Vad gör man på kvällarna?
En självklarhet i Bryssel är att människorna är livsnjutare. De älskar mat och dryck. Allt ifrån de söta belgiska våfflorna och pralinerna, som man kan köpa nästan överallt, till det stora utbudet av ölsorter. På kvällarna är det trevligt att lyssna på livemusik och äta musslor med pommes frites, som är deras nationalrätt.