Hon kommer från Boxholm och hette tidigare Emma Erlandsson. Idag känd som Shields. En av Sveriges vassaste kockar som nästan vann i Kockarnas kamp. Redan på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan i Mjölby kammade hon hem priser och utmärkelser.

I prisskåpet står ett OS-guld med juniorkocklandslaget 2012. 2015 var Emma i final i Årets kock. 2018 utsågs hon till Rising star av White Guide och 2019 blev det silver, en hårsmån från guldet, i Kockarnas kamp.

Lokalproducerat och svenska råvaror
– Jag fortsätter att utveckla mitt företag med catering och företagsevent. Sedan lär det bli en del gästspel runt om i Sverige. Men förr eller senare öppnar jag något eget, berättar Emma.

Hon utgår ofta från en råvara som hon väljer utifrån säsong. Gärna mycket grönsaker, arbetar fram textur och en bärande smaksättning. Till rätten lägger hon sedan ett kött som kan passa.

– Regional mat har numera en stark plats i restaurangköken. Många jobbar med lokalproducerat och med svenska råvaror, med det som är aktuellt för årstiden.  Som vanlig konsument har man kanske inte alltid kunskap eller koll. Men det finns mycket bra att jobba med, säger Emma.

Vill lyfta bonden bakom maten
Som krögare och kock ser hon att restaurangen har möjligheten att lyfta fram odlaren, bonden och den landsbygd maten kommer ifrån. Själv vill hon fortsätta att vara nyfiken och även hämta influenser från andra kök i världen. Hennes favoriter är kanske oväntade, men de finns närmare än vi anar.

– Brysselkålen. Den var ett hatobjekt när jag växte upp. Men den kan tillagas på oändligt många spännande sätt. Som friterad. Så gillar jag gris. Det är tyvärr en råvara som genom alla år blivit misshandlad och dåligt tillagad. Här väntar en upplevelse, lovar Emma.

Efterlyser mer svensk ost
Hon har en känsla att svenska hushåll blivit bättre på att laga mat. Kunskapen har ökat liksom intresset. Och från TV-apparaterna strömmar inspirationsprogram. Samtidigt är många onödigt stressade, allt ska gå fort och gärna vara hemburet.

Hur ser kockens tips till lantbrukaren ut?

– Kvalitén är överlag bra, men håller kanske inte alltid fullt ut, även om den blivit bättre. Något jag skulle vilja se fler sorters svensk ost – mjukostar som getost och liknande. Det är ett utbud vi saknar, säger hon.

Följ Emma Shields och hennes  kokonster i köket.