Det går bra för Väderstads verken. På väldens största lantbruksmässa Agritechnica i Hannover belönades innovationen WideLining häromveckan med den prestigefyllda utmärkelsen Machine of the year. De fick även en silvermedalj i klassen Innovation Award.

Vinnaren utses av en jury bestående av lantbruksjournalister från Europa. Det är tredje gången Väderstad tar hem utmärkelsen, något som stärker företaget från Östergötland ytterligare på marknaden. De senaste åren har Väderstad också märkt av en kraftigt ökad omsättning.

Innovationer utveklar lantbruket
– Vi är naturligtvis både stolta och glada över att ännu en gång vinna ”Machine of the year”. Vår mission är att ständigt utvecklas och förbättra möjligheterna för världens bönder, säger Mattias Hovnert, försäljnings- och marknadschef på Väderstad.

Företagets maskiner och metoder har varit banbrytande och vid årets mässa presenterade de inte mindre än fyra innovationer. WideLining är världens första spårmarkeringssystem som gör det möjligt att sprida flytande gödsel när grödan växer, utan att sänka fältets avkastning.

En uppskattad arbetsplats
– Istället för att förbereda hjulspår för gödselspridaren genom att stänga av radenheter, ändrar WideLining automatiskt radavståndet på såmaskinen under körningen. Det gör att drygt åtta procent fler frön kan sås på ett fält, säger Mattias Hovnert.

En effektivitetshöjning som förbättrar avkastningen, nyttjandegraden samtidigt som förarens arbete underlättas. Genom åren har Väderstad vid fem tillfällen introducerat maskiner som fördubblat kapaciteten och samtidigt förbättrat arbetsresultatet för den enskilde lantbruksföretagaren.

Agritechnica arrangeras vartannat år och är världens största jordbruksmässa med 2 750 utställare från 50 länder.

Prisregnet stannar inte där. Nyligen utsågs Väderstad till "Årets Employer Branding-företag 2020" av undersökningsföretaget Universum. Juryn menar att Väderstad erbjuder många möjligheter till en karriär och utveckling när de möter potentiella medarbetare. Väderstad rankas även som en av "Sveriges bästa arbetsgivare”.