Barn och elever på kommunens skolor och förskolor, äldre kommuninvånare och besökare på lasarettsrestaurangen Västgyllen får denna vecka mat från Östergötland. Kött och grönsaker från närliggande gårdar blir till lunchmåltider under veckan.

– Otroligt glädjande att kommunen tar ytterligare steg i rätt riktning, säger Arvid Pettersson, LRF vice ordförande i Motala kommungrupp.

Hållbara råvaror från lokala gårdar
– Det kunde gärna få vara mer närproducerat, kanske varje vecka. Deras kostpolicy är under arbete och signalerna vi får är att de har ett tydligare fokus på lokala producenter än tidigare, berättar han.

Bland de lokala leverantörerna som Motala kommun hämtar råvaror ifrån denna vecka finns bland annat Källstad gård utanför Vadstena, Östgöta svamp i Vikingstad, Östra Fornåsa gård och Prästtorps gård i Fornåsa.

– Råvarorna har färdats kortare väg från jord till bord, säger Åsa Kylemo Olander, enhetschef inom måltidsverksamheten.

Lokal mat ger kommunen nya jobb
Arvid ser att detta främjar lokala jobb, som i sin tur ger skatteintäkter, men också producenter som kan klara av att försörja lokalbefolkningen i händelse av en kris. Självförsörjningsgraden inom många områden har varit väldigt låg. Varannan tallrik mat importeras idag, något som den regionala livsmedelsstrategin ska förändra. Produktionen på lokala och nationella gårdar ska öka.

– Det känns väldigt logiskt att handla mat utifrån de premisser vi ställer krav på vår miljö, hållbarhet och klimat men också när det gäller djurhållning och läkemedelshantering. Här är vårt jordbruk i absolut världsklass, framhåller Arvid.