Till vardags arbetar Sandra Petersson som yrkeslärare på fordons- och transportprogrammet på Vreta Utbildningscentrum utanför Linköping.

– Vi har en väldigt bra mix av yngre och äldre lärare, män och kvinnor. Jag vill gärna utveckla, ta saker vidare och tänker gärna utanför boxen. Det tror jag också inspirerar och engagerar eleverna, säger Sandra Petersson.

Efter hon startade har antalet elever per årskurs ökat, från 18 stycken 2013 till 52 stycken idag. Ett mått på kvalitén är att alla redan har ett jobb, ett halvår innan examen. 2017 utsågs Vreta till årets transportskola och deras elever har vunnit yrkes-SM flera år i rad.

Hjärnstark med rörelse
Vid terminsstarten i höstas satte Sandra en annan idé i verket. Eleverna fick promenera tre morgnar i veckan. Hon hade inspirerat av Anders Hansen med boken Hjärnstark och tv-programmet Din Hjärna.

– Att röra sig är viktigt. Framförallt i deras blivande roll som yrkesförare, ett stundtals väldigt stillasittande yrke. Här lägger vi grunden för deras vanor, och även om det var lite tveksamt i början så är det också några som numera hänger med på vår löprunda, berättar Sandra.

Hennes båda föräldrar och brodern är lastbilschaufförer. Tidigt bestämde hon sig för att också bli det. Sandra arbetade som lastbilschaufför till 2013 då hon sadlade om och blev i yrkeslärare.

Bra utbildningsmiljö
– Jag gillar branschen men ville utvecklas och göra något mer. Det är det bästa jag gjort. Det är jättekul att få jobba som yrkeslärare bland ungdomar och få följa deras resa. De behöver förebilder med olika bakgrunder i alla åldrar, säger hon.

Att vara ett ansikte utåt har hon heller inget emot. När en stock föll av från en timmertransport och orsakade en trafikolycka  fick Sandra ge professionella och handfasta råd genom media, för hur last ska säkras på transporter och därmed undvika olyckor.

– Vi har en väldigt bra utbildningsmiljö här på Vreta. Genom att vi också har Naturbruksprogrammet blir allt vi gör realistiskt. Som en naturlig del i vardagen flyttar vi en maskin eller timmertrave, säger Sandra som välkomnar fler tjejer till denna framtidsbransch