– Hållbarhetsarbete är väldigt viktigt. Vi måste ha ett större perspektiv i dessa frågor. Det gäller att tillgodose mångas behov, förklarade Vätternrundans VD Gunilla Brynell Johansson när hon fick frågan.

En hel del reagerade när Vätternrundan i början på juni, i motsats till flera andra motionslopp, serverade lokalproducerad mat till åkarna – både kött och vegetariskt. Men så ser cykeltävlingens ledning på hållbarhet ur flera perspektiv.

– Vi känner oss trygga i vårt val. Vi serverar svenskproducerad, gärna närproducerad mat med både kött och vegetariska alternativ. För hållbarhet är en grundbult i vår verksamhet. Grundidén handlar om att anordna arrangemang som gör att folk mår bättre, säger Brynell Johansson.

Detta tydliga ställningstagande gjorde att hon blev en av årets viktigaste röster för den gröna näringen när jord- och skogsbruksfrågor debatterades under 2018. Tidningen Land Lantbruk placerade henne som nummer åtta bland de 50 mest tongivande rösterna.

– Jag blev glatt överraskad när jag fick höra att jag var med på listan. Det är roligt att finnas med i dessa sammanhang, säger hon och fortsätter:

– För oss är den absolut viktigaste frågan hur våra deltagare transporterar sig till oss. Där tycker vi det är viktigt att hitta sätt att öka samåkningen och påverka till exempel SJ mer och andra transportörer. När man pratar hållbarhet ska det göras med ett större perspektiv.

Vätternrundan har länge arbetat utifrån de tre dimensionerna; social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Sommaren 2013 blev de som första svenska idrottsarrangemang certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang. Men så är ju också cykeln en symbol för miljömedvetenhet, fysisk aktivitet och hälsa.