Hemköp i Tallboda ligger inte vid något köpcentrum eller i något cityläge. Det är en butik i utkanten av Linköping, invid ett bostadsområde där Linköping vill växa sig större. Kundkretsen verkar vara hyfsat medveten. Här finns också butikschef Philip Arén, en ung man som gärna tänker i nya banor.

– Våra ägare öppnade för möjligheten att ta in lokala leverantörer som alternativ till standardutbudet. Jag har haft kontakt med Charkman och Östgötagris tidigare och vet att de engagerar sig och arbetar målmedvetet med uppfödningen och sina produkter. Att då kunna ta in kött från dem var självklart, säger butikschefen.  

Efterfrågan på hållbara och lokalproducerade matvaror är så stark att den helt tagit över eko-trenden. Matkedjor och handlare gör vad de kan för att få in produkter i hyllorna. Philip Arén i Tallboda har tagit upp samarbetet med både Östgötagris och Östgöta Tradgårdshall.

– Vårt utbud med lokalproducerat uppskattats verkligen. De har en klart högre kvalité. Men ändå har vi lyckats arbeta med prisbilden. Vi säljer slut på det vi tar in. Volymökningen är 30-40 procent. Bäst går den skivade och honungsmarinerade kotletten. Klar att lägga på grillen. Det är så kunden tänker. Det ska vara snabbt, smidigt och enkelt.

Han märker också en allt större efterfrågan på lokalt odlade grönsaker, rotsaker och frukt. Liksom andra kollegor inom livsmedelshandeln önskar han ett större utbud av lokalproducerat och svenskt segmentet inom frukt och grönt.

– Vi har ju våra årstider. Men ser man till kundernas efterfrågan hade man ju önskat att vi kunde ha ett något bredare sortiment och fler leverantörer som kunde matcha det importerade. Många frågar efter om det inte finns svenskt, och när det i så fall kommer in, berättar Philip.

Som handlare tycker han ändå att det känns bra att kunna erbjuda lokalt producerade kvalitetsvaror till sina kunder. Men också att ha den direkta kontakten med mindre producenter och leverantörer. Det blir en relation. Så han hoppas kunna utveckla utbudet och få in ännu fler lokala alternativ vart efter.