Det blåste friska vindar när Vätternrundan öppnade upp för en försenad start. Normalt gäller juni för cykelloppen. Förra årets fest ställdes in och i år blev den flyttad till september efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Östergötland.

– Vi är jättenöjda. Okey, vi hade en tredjedel startande jämfört med ett normalår som körs i juni. Men bara att kunna genomföra ett arrangemang av den här storleken är en enorm framgång. Jag är otroligt nöjd med det arbete alla funktionärer lagt ner, säger nytillträdde VD:n Oscar Sundblad.

Han gillade LRF:s arbete inför arrangemanget och under själva genomförandet. Arrangören hade lagt ut ansvaret för Mattorget på LRF som fick fram tre restauratörer. I start- och målområdet verkade Harrys och Matkartellen. I ett campingområde på Råssnäs arbetade Des Del Frate.

– Vätternrundan är ett bra format. Här kan vi lyfta fram matfrågan, levande landsbygd med lukter och alla aktiviteter men också vikten av bra näring till folk i rörelse. Roligt också att vi fick ihop ett gäng till startgruppen i Tjejvättern. Tillsammans löser vi bönder det mesta, skrattar Jeanette Blackert som gärna ser en fortsättning.

I cykelgänget fanns också Anette och Filippa Hammarlund från Norra Billinge, Örebro. När vi pratas vid dagen efter har de inga spår av loppet, inte ens muskelvärk:

– Det gick över förväntan bra. Vi hade ju jättebra väder. Vill verkligen tacka för ett roligt initiativ med Tjejvättern och teamdressen. Så nu cyklar vi vidare hemma i de fina cykelkläderna.

Snabbt och målmedvetet trampade LRFs expert i jordbrukspolitik, Sofia Björnsson, i väg mot Omberg och upp igenom de trolska skogarna.

– Otroligt vackert att få cykla genom jordbrukslandskapet. Det blir något speciellt och samtidigt tydligt vad vår livsmedelsproduktion bidrar med. Kopplingen till mat och livsmedelsproduktion är klockren, det känns som LRF är på rätt plats. Jag kommer gärna tillbaka, säger Sofia som uppskattade den goda stämningen under loppet.