Emma har en bakgrund som ingenjör i energibranschen och kom in i rollen som EU-parlamentariker när Fredrik Federley lämnade sina uppdrag. Hon är ordinarie ledamot i miljöutskottet (ENVI), fiskeriutskottet (PECH) och ersättare i industri- och energiutskottet (ITRE), jordbruksutskottet (AGRI) och det tillfälliga utskottet för djurtransporter (ANIT).

Under en veckas tid reser Emma Wiesner runt i Sverige för att lära och se mer inom de gröna näringarna. LRF Östergötland var först ut som värd och hade arrangerat flera studiebesök måndagen den 20 september. Under dagen deltog också länets riksdagsledamot för centerpartiet, Magnus Ek. Kvällen tillbringades på Vreta Kluster, dit både centerpartiets och LRF:s medlemmar var inbjudna för att lyssna på och ställa frågor till Emma. Ett 30-tal personer var där. LRF bjöd på grillade hamburgare och Vreta Klusters VD Maria Källming berättade om klustrets verksamhet.

Vid potatislådor hos Hermelins_650pxl.jpg

Morgonen började hos ett av världens ledande företag inom jordbearbetning och sådd, maskintillverkaren Väderstad AB i Väderstad. Därifrån åkte sällskapet vidare till Hermelins på Fallsbergs gård utanför Skänninge. Där odlar Magdalena Hermelin ekologiska grönsaker och maken Olof producerar potatis och gräsmattor på rulle konventionellt.

Eftermiddagen spenderades hos Jeanette och Hans Blackert som har grisuppfödning på gården Vistena, på andra sidan Skänninge sett från Hermelins. Efter besök hos grisarna och lunch hemma hos Blackerts, fick sällskapet lyssna till tre föredragshållare; lantbruksforskaren Per Frankelius från Linköpings Universitet, David Varverud, Energifabriken, och Carl Gudmundsson, Kryger AB.

Föredrag i vardagsrummet hos Blackerts_650pxl.jpg

- Det känns kul att få se många olika verksamhetsgrenar. Det är mycket som händer i branschen och jag är positivt överraskad av framtidstron och att det är en så lösningsorienterad sektor, säger Emma Wiesner engagerat.

När hon dyker ned i utmaningar hon hör från näringen så är det att regelkrångel är pengar.

- Många vittnar om byråkrati, krångliga system, kortsiktighet och en enorm administrativ börda. På EU-nivå minimeras bördan, men det krävs också att Sverige sköter sig i implementeringen av EU-regler, säger hon.

I samtalen under dagen är det tydligt att lönsamheten på gårdarna är en knäckfråga för jordbrukets överlevnad och utvecklingsmöjligheter.

- Lantbrukarna måste få lönsamhet för att kunna satsa, ta till sig innovationer och utveckla. Lantbrukets betydelse för alla människor har vi pratat för lite om. Sverige ligger efter i den jordbrukspolitiska debatten, och det speglas i att vi är få som pratar jordbrukspolitik för Sverige i EU.

LRF:s regionordförande Jeanette Blackert reflekterar över dagen.

- Jag tycker att vi lyckats få till en riktigt bra dag som speglade flera olika företag och som Emma själv nämner med framtidstro. Jag hoppas det gav henne en bild över vad hon i sin roll som politiker kan påverka för att hjälpa oss med både stora utmaningar och stora möjligheter framöver.

Gruppbild hos hermelins_650pxl.jpg