LRF och Land Lantbruk delar ut det nyinstiftade priset Årets jämställda gröna företag. Det går till ett företag som bryter könsnormer och delas ut på ett årligt jämställdhetsevent. Det första hölls idag den 24 november hos LRF i Stockholm. Årets jämställda gröna företag kan bli ett gott exempel för andra.

LRFs regioner har nominerat varsin kandidat till priset. Fyra företag återstod fram till prisutdelningen: Energifabriken i Östergötland, Larsviken i Skåne, Bröderna Bengtsson Lantbruk i Halland och Sommars lantbruk i Mälardalen.

Årets jämställda gröna företag 2015 tilldelas

Ingrid och Henrik Sommar, Sommars Lantbruk, Svånö Gård.

Motivering
Sommars Lantbruk har en tydlig jämställdhetsfilosofi som definieras ”lika lön för lika arbete och samma möjligheter till allt”. Gården har gått i arv från Ingrids mormor och mamma. När Ingrid som ung tog över gården gjorde hon klart för omvärlden vad som gällde. De som inte förstod att det var Ingrid som var bonde på gården visades på dörren. Ingrid och Henrik jobbar sida vid sida och har delat upp gårdens arbetsuppgifter utifrån intressen, men delar lika på det obetalda hushållsarbetet. De visar att jämställdhet går hand i hand med god företagsamhet.

- Det blir mycket samråd vid köksbordet, säger Ingrid Sommar som tog över föräldragården för drygt 30 år sedan. Ingrid och Henrik Sommar bedriver mjölkproduktion och växtodling på Svånö gård söder om Västerås.

Vinnarna får en hotellövernattning med middag och en årsprenumeration på tidningen Driva Eget.