ICAs satsning Tillsammans fyller vi glasen har hittills gett över 30 miljoner kronor. Om den köpviljan håller i sig hos konsumenterna ser det ut som om den ursprungliga prognosen på 100 miljoner i slutet av mars kommer att överträffas. Det går att följa den exakta summan på ICAs webbplats. I veckan sker den första utbetalningen till mjölkbönderna som avser extra ersättning till och med oktober månad.

Mervärden marknadsförs

Axfood betalar mellan den 1 oktober och den 31 december 2015 en krona för varje såld liter svensk färskmjölk och ekologisk mjölk av det egna varumärket Garant. I satsningen ingår även marknadsföring av den svenska mjölkens mervärden både på mjölkpaketen och i butikerna. Axfood vill med detta vara med och stärka konkurrenskraften och lönsamheten i den svenska mjölkproduktionen.

Även Martin&Servera betalar en extra ersättning på 25 öre per liter såld mjölk under perioden 1 oktober till 31 december 2015.

Kunderna vill vara med

Lennart Nilsson är enhetschef för Livsmedelsföretagande på LRF och gläds åt utvecklingen:
– Det är positivt att handeln agerar och det visar också att det finns ett starkt stöd bland Sveriges konsumenter för svensk mjölkproduktion. ICA-handlarna rapporterar att det är ytterst få kunder som utnyttjar möjligheten att avstå mjölkkronan.